Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stormen fällde träd och for iväg med lekstuga i Borgå

Från 2017
Omkullfallet träd över ett hus.
Bildtext Det här huset i Storkärr i Sibbo fick en trädstam över sig under stormen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Mängden träd som fallit i Östnyland varierar från by till by, men de hårda vindarna under lördagens storm verkar ha varit väldigt lokala, säger Ove Simosas som är skogsrevirinstruktör i Borgå. I Andersböle föll många träd och en lekstuga blåste iväg i den hårda stormen.

Pyre Eriksson från Andersböle i Borgå hörde till en av dem som med hjärtat i halsgropen körde hem på lördagskvällen för att se vilka skador stormen åstadkommit.

– När vi körde hem insåg vi att det kanske är någonting mer att vänta än det normala. Det var mörkt och regnande och det var förstås spännande att se vad som hade hänt.

Då hon kom hem vid tiotiden höll grannen på att dra bort ett träd från vägen. Längre fram dök det upp fler träd så att hon inte kunde köra fram till sitt hus.

Vid husknuten hade en enorm björk fallit ner och missat huset med en hårsmån. Björken hade dragit med sig elledningarna och dessutom hade köksfönstret krossats och gått sönder.

På baksidan av huset hade också en grantopp brutits av och fallit ner, men till all tur hade också den missat huset.

Lekstuga flög iväg

Tyvärr klarade sig inte alla lika lindrigt undan som Eriksson.

– En massa träd har fallit i min grannes skog och flera stora björkar har fallit på hans bastubyggnad och på hans gård. Dessutom flög deras lekstuga iväg.

På tisdag vid lunchtid hade Pyre Eriksson precis fått tillbaka elektriciteten efter ett avbrott på ett och ett halvt dygn.

– Vi fick tillbaka elen för 15 minuter sen. Jag håller just på att koka saft på bär som smultit i frysen.

Lokala variationer

Vissa byar i Östnyland drabbades hårdare än andra under lördagens storm och variationen är stor, konstaterar Ove Simosas som är skogsrevirinstruktör i Borgå.

– Vissa byar har drabbats ganska hårt och vissa byar har inga skador alls. De hårdaste vindbyarna verkar ha varit otroligt lokala.

Skadorna är märkbara och i Borgå där Simosas hunnit bedöma läget ser man vindfällen överallt. På skogsreviret vet man ännu inte hur många kubikmeter fallna träd det är fråga om.

– Det finns mycket vindfällen i Gammelgård, Kerko och Siggböle. Jag har just besökt ett ställe i Kerko där det fallit 20-30 stammar per hektar så mycket måste åtgärdas.

Där nya gallringar utförts på vintern och våren har stormen orsakat störst skada. Också åkerkanter är sårbara och tar lätt skada.

– Vinden kom västerifrån och den har nog varit grym då den fått fart över sjöar eller åkrar.

Eftersom lövträden för tillfället står i full skrud faller de som furor i hård vind.

– Stormen kan nog riva av vilken björk som helst i det här skedet.

På skogsägarens ansvar

Skogsreviret har inte möjlighet att se över skogarna i Östnyland, utan det är på skogsägarens eget ansvar att ta sig ut och kolla vad som skett. Simosas uppmanar alla skogsägare att gå ut och se vad som hänt.

– Vi gör vad vi kan och det vi hinner med. Vi meddelar nog skogsägare om vi ser att där finns mycket vindfällen. Men det är på skogsägarens eget ansvar att gå och se över sin skog.

För småsaker behöver man inte oroa sig, och enligt Ove Simosas är det alldeles normalt med ett och annat vindfälle.

– Om det är frågan om tiotals träd på ett område så tycker jag att det är skäl att agera

Omkullfallna träd på stig i Sibbo storskog
Bildtext Antalet träd som fallit varierar lokalt.
Bild: Yle/Carmela Walder

Ove Simosas säger att stormen var den hårdaste på tio år, och därmed kan skogsägare räkna med extra kostnader.

– Har man inte en försäkring så är det här en tilläggskostnad. Men fast man också har en försäkring så harmar det om skogen är välskött.

Enligt Simosas är det ofta de välskötta skogsområdena som drabbas under stormar. De områden som nyligen gallrats och är i bra skick brukar ta mest skada och då kan man som skogsägare räkna med att skogen producerar mindre under de tio kommande åren.

– Försäkringen täcker ju virket men det är svårt att få tillväxten värderad rättvist.

Diskussion om artikeln