Hoppa till huvudinnehåll

X3M

BBC: Fler fyllon på flyget

Från 2017
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext I Storbritannien ökade antalet som blev arresterade på grund av kraftig berusning på flygplan med hälften år 2016-2017.
Bild: Finavia

I Storbritannien har antalet arresterade för att de varit för berusade på flygplan ökat med över hälften på ett år. De nordiska flygbolagen har delade meningar om utvecklingen i Norden.

Totalt 387 människor arresterades mellan februari 2016 till februari 2017 i Storbritannien på grund av att de varit för fulla på flygplan. Det är en ökning på 132 stycken jämfört med i fjol skriver BBC.

I en brittisk undersökning uppger mer än hälften av kabinpersonalen att de vid något tillfälle har sett störande beteende från berusade passagerare.

Delade meningar om läget på nordiska bolag

Patrik Henriksson, presschef på SAS i Sverige säger att scenariot dessvärre är bekant.

- Generellt har antalet passagerare som beter sig störande eller hotfullt mot andra passagerare eller personal ökat. I vissa fall beror det på alkohol, i andra på flygrädsla eller stress, säger Henriksson.

Andrea Stenbock är chef för kabinpersonal och allt som sker bland passagerare ombord på Finnairs flyg. Hon håller ändå inte med om att läget skulle ha blivit sämre.

- Jag tycker att det har lugnat sig. Vi flyger 100 000 flyg per år och det är nog relativt sällan vi har problem med folk som är för berusade. Det var nog värre förr, säger Stenbock.

Förbjudet dricka egen sprit

Det är förbjudet att dricka egen sprit ombord på flygplan. Många missar att tax free spriten som man får ta med sig ombord inte får öppnas förrän man nått slutdestinationen. Om du ändå öppnar den så kan kabinpersonalen konfiskera spriten. Det är ändå inte straffbart att göra det, något som organisationen Trade Body Airlines UK skulle vilja se en ändring på så att folk skulle ta förbudet på större allvar.

Till kabinpersonalens uppgifter hör att hålla koll på vad passagerarna gör för att se till att alla har en trevlig och trygg flygresa.

- Vi är alla utbildade och det hör till jobbet att hålla utkik efter sådant som är förbjudet, jag har inte upplevt det som ett problem nu på sistone men nog händer det alltid nu och då, säger Stenbock.

Kabinpersonalen har i första hand ansvar över säkerheten ombord.

- Passagerar som är överförfriskad kan bli en fara för sig själv eller sina medpassagerare, då är det kabinpersonalen som bestämmer om passageraren i fråga serveras mer att dricka eller inte, säger Henriksson.

Risk att bli portad

Ingen kan precis bli utkastad från ett flygplan, oavsett hur grisigt full hen är, men om en passagerare redan vid incheckningen är märkbart berusad kan det bli en ofrivilligt förlängd semester på Mallorca.

- Är du för full när du kommer ombord så behöver vi inte ta med dig. Då talar jag med kaptenen och markpersonalen och kan fatta beslutet att neka en passagerare att komma med på flyget, säger Stenbock.

Varför tror du alkohol och flygresor hör ihop? Tar du en öl för att lugna nerverna eller ett glas champagne för att fira semestern?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln