Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Richardsson om uppmärksammad språkartikel: "Det blev kanske en lite större grej än vad det var"

Från 2017
Uppdaterad 14.08.2017 17:21.
Camilla Richardsson i London.
Bildtext Camilla Richardsson i London.
Bild: imago/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press

VM-hinderlöparen Camilla Richardsson har under sommaren fått motta meddelanden som aggressivt kritiserat hennes kunskaper i finska. Såklart är det onödigt och störande men man ska inte lägga energi på det. Det är så många fler som stöder en, sade hon till Yle Sporten.

Iltalehti skrev den 8 augusti att en finländsk man flera gånger under sommaren skickat otrevliga meddelanden till Richardsson och hinderkollegan Sandra Eriksson.

Expressen följde upp med en artikel den 10 augusti.

– Jag kan ju finska, men inte helt flytande. Så då får jag kommentarer som att: "du borde kanske tävla för Sverige om du inte kan finska", sade Richardsson till den svenska tidningen.

Yle Sportens artikel "Som finlandssvensk är min finska som den är" – hånet mot Richardsson väcker uppmärksamhet i Sverige har varit välläst och -kommenterad.

"Expressen kom till mig"

För Yle Sporten berättar Vasalöparen om bakgrunden.

– Det blev kanske en lite större grej än vad det var. Det var Expressen som kom till mig, inte jag som berättade åt dem om det. Det var den vägen.

Hon menar att hon får ta emot liknande meddelande sporadiskt.

– Man får sådana meddelanden nu som då. Såklart är det onödigt och störande men man ska inte lägga energi på det. Det är så många fler som stöder en, det är där man borde lägga energin.

EM nästa mål

Richardssons VM förstördes av en vristskada. Hon tog sig ändå i mål men 36:e platsen var blygsam. Om några veckor förväntas hon vara tillbaka.

Så småningom börjar 23-åringen blicka vidare. Om ett år arrangeras friidrotts-EM i Berlin.

– Man visste att man borde göra helt sjuka resultat för att placera sig bra på VM. Nästa år är det ju EM. Egentligen är nästa år viktigare för mig. Där har man på riktigt jättebra chanser att placera sig bra. Det är helt klart EM i Berlin som är nästa mål.

"Bara ett sämre år"

Där tror Richardsson att Finland presterar bättre än i VM där landets enda egentliga medaljhopp hette Tero Pitkämäki som slutade femma.

Richardsson menar att idrottarna har diskuterat finsk friidrott men att hon inte riktigt har ett svar på varför såväl bredden som spetsen saknas.

– Det är en bra fråga. Det var ett jättelitet lag i London. Jag tror inte att det är så katastrofalt som det verkar. Jag tror att det här bara var ett sämre år.

Att så många idrottare som möjligt kan ställa sig på startstrecket menar hon att vore en bra början.

– Tittar man på långdistans så är det så många som har allvarliga idrottsskador. Idrottare som får ansträngningsfrakturer. Därifrån borde man börja jobba så att de är kapabla att tävla

Diskussion om artikeln