Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utbudet av ekologisk hårvård ökar i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 11:45.
peter bergfeldt sitter i en stol i hans och ginas frisörsalong
Bildtext Nyutbildade ekofrisören Peter Bergfeldt.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Antalet ekofrisörer blir fler och fler i Österbotten. I våras utexaminerades de första i Vasa vid Yrkesakademin i Österbotten och det finns nu över 300 ekofrisörer i Finland. Också i Jakobstad finns det en svag positiv trend om man ser tillbaka på de fem senaste åren.

Peter Bergfeldt, som driver Salon Peter & Jina, var en av deltagarna i den nya tilläggsutbildningen för ekofrisörer vid Yrkesakademin (YA) i Österbotten och kan nu titulera sig ekofrisör. Han har jobbat som frisör i 33 år och blev nyfiken på vad en ekofrisörutbildning kunde erbjuda.

- Det här är ju en bransch som utvecklas hela tiden och när jag fick höra att det skulle börja en utbildning inom ekologisk hårvård så tyckte jag att det efter 30 år skulle vara roligt att sätta sig på skolbänken igen och lära sig någonting helt nytt.

Bergfeldt har märkt att speciellt unga efterfrågar mer ekologiska metoder, men även kunderna vid deras salong, som har en något högre medelålder, har öppnat upp ögonen för ekologisk hårvård.

- Med åren har man nog märkt på kunderna att folk blir mer och mer känsliga mot de här syntetiska färgerna och folk klagar på att det har kliat i hårbotten och de har haft problem.

- Så jag tycker ju att det här är helt toppen att kunna ha och erbjuda ekologisk hårvård som ett alternativ och ha det som en service på salongen. Det är nog nästan varje vecka någon som kommer in och vill ha en ekologisk behandling hos oss.

ett utbud av växtfärger som används inom ekologisk hårvård
Bildtext Olika växtfärger som används inom ekologisk hårvård.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Bara tio procent av salongerna är helt ekologiska

Av dem som utbildar sig till ekofrisörer jobbar majoriteten fortfarande som vanliga frisörer men väljer att erbjuda ekologisk hårvård som en extra service. Det är ett koncept som också fungerar bäst vid peters salong.

- Det finns många kunder som aldrig testat ekologisk hårvård tidigare men som blivit jätteintresserade när man berättat om det.

- Ifall de vill testa att färga håret med växtfärg brukar jag säga att man ju kan pröva det en eller två gånger och ifall man inte är nöjd kan man återgå till den vanliga färgen senare.

Skiftningar i grönt var en utmaning i början

Hårfärgning med ekologiska växtfärger är den vanligaste behandlingen en ekofrisör gör, åtminstone hos Bergfeldts salong. Men i början fanns det många utmaningar med växtfärgerna.

- Med vanliga syntetiska växtfärger kan man ta fram en färgkarta och tillsammans med frisören fundera exakt vilken färg man vill ha.

- Men med växtfärg blir resultatet ofta en överraskning både för kunden och frisören. Man kan veta färgen ditåt, men allt beror på hårets tidigare egenskaper.

Grått hår, berättar Bergfeldt, har en tendens att i början skifta i grönt vid en ekologisk hårfärgning eftersom det oxideras ännu några dagar efter färgningen. För Bergfelt kändes det i början hemskt att ta betalt av en kund då man som frisör inte såg det slutgiltiga resultatet.

- De första gångerna jag färgade med växtfärg sa jag åt kunderna att de skulle vara snälla och komma in efter två dagar så jag skulle få se hur det såg ut. Men alla gånger har det varit perfekt.

ett utbud av ekologiska hårfärger som används inom ekologisk hårvård
Bildtext Ett utbud av ekologiska hårfärger.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Växtfärg fungerar också för gravida

Bergfelt berättar att eftersom växtfärger är mycket vänligare för både hår och hud är det också ett bra alternativ för de som är lite känsligare, har allergier eller bara vill ha en jämnare utväxt, vilket växtfärger erbjuder. Också gravida kan färga håret med växtfärg.

- Förra veckan hade jag en kund som ville boka tid och frågade ifall hon vågar sätta färg i håret då hon är gravid. Och jag svarade att det absolut är möjligt och 100 procent säkert. Hon blev jätteglad och bokade en tid för det. Det blir då första gången hon provar växtfärg.

Första gången ekofrisörer utbildats i Vasa

Förra hösten startade den första utbildningen av ekofrisörer i Vasa. Då var det Mona Mether som höll i trådarna och utbildningen var ett samarbete med yrkesinstitutet Practicum i Helsingfors.

Det var meningen att ungefär tolv personer skulle få plats, men det blev 15 stycken som till slut utexaminerades. Chatrine Antell var själv med på utbildningen och är den som i höst kommer att hålla i trådarna för ett nytt gäng blivande ekofrisörer.

ekofrisörutbildare chatrine antell står vid yrkesakademin i österbotten
Bildtext Ekofrisörutbildare vid YA i Österbotten, Chatrine Antell.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Vad var orsaken till att ni valde att starta en ekofrisörutbildning i Vasa?
- Först och främst har frisörer tidigare rest ända till Helsingfors om de velat utbilda sig till ekofrisörer. Här vid YA har vi ju ändå ett stort campus med bra möjligheter och i Österbotten finns många frisörer och egenföretagare. Det var klart att vi då också måste ta steget till att utbilda svenskspråkiga ekofrisörer.

Vad var orsaken till att folk sökte till utbildningen?
- Många frisörer är allergiska och märker att de inte kommer att kunna jobba med de här kemikalierna [i syntetiska hårfärger, red.anm.]. Det leder till att de kanske måste byta jobb eller bara göra klippningar.

Genom att utbilda sig till ekofrisör så kan man i så fall fortsätta som frisör, menar Antell.

- Allt går egentligen att göra också som ekofrisör, förutom permanent.

YA fortsätter med en ny utbildning i höst

Ännu några veckor, fram till den 28 augusti, kan man anmäla sig till ekofrisörutbildningen vid YA i Österbotten. Antells utvecklingsarbete under förra kursen gick ut på att planera årets nya kurs och hon är tacksam över den respons hon fick av deltagarna.

- Planen är nog att utbildningens innehåll kommer se ut ungefär som tidigare enligt den respons jag fått.

Antell säger att planen inte är att hålla ekofrisörutbildningen varje år vid YA, men att man också kunde tänka sig att i framtiden ordna kurser för redan utbildade ekofrisörer.

- Responsen var jättepositiv för den här kursen som varit och många ville inte heller avsluta den efter de här nio månaderna. Genom att ordna vidare kurser så finns det ju också ett utbud för dem som redan blivit ekofrisörer så det finns nog som förslag hos oss.

Heidi Stenberg blandar till hårfärg av växter, örter och te.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Fler ekofrisörer i Österbotten

Vid Vasek i Vasa säger företagsrådgivare Sari Saarikoski att utbudet av ekologisk hårvård ökat i Vasaregionen och att den nya utbildningen troligtvis kommer leda till att utbudet ökar ytterligare inom de närmaste åren.

Vid Concordia i Jakobstad säger vd Jarl Sunqvist att det nog finns ett bättre utbud av ekofrisörer än för fem år sedan, även om det inte är någon stor ökning.

I Närpes berättar VD Håkan Westermark vid Dynamo att man inte sett någon märkbar ökning av ekofrisörer.

- Trenden har nog ännu inte kommit till Närpes, men det brukar ju komma hitåt också med några års fördröjning.

ekofrisörutbildaren mona mether står vid havet lutad mot ett brostaket med vass i bakgrunden i en grön skarf och svart klänning
Bildtext Ekofrisörutbildare Mona Mether.
Bild: Jeanette Harf

År 2003 började första ekofrisörsutbildningen i Finland

Det var över tio år sedan, år 2001, som Mona Mether åkte till Sverige för att gå en ekofrisörsutbildning. Då jobbade hon vid Practicum som hon ännu jobbar vid och eftersom hon fick stöd via dem började hon också efter utbildningen planera en ekofrisörutbildning i Finland via Practicum.

Två år senare, 2003, startades den första ekofrisörsutbildningen i Helsingfors i hennes ledning och i dagens läge finns det över 300 utbildade ekofrisörer i Finland och årligen examineras ungefär 50 stycken nya ekofrisörer.

Enligt Mether har intresset för att bli ekofrisör ökat enormt.

- När vi började fick vi just och just ihop en grupp på tolv personer i Helsingfors. Då började vi sedan med en ny grupp vartannat år.

- Idag har vi två grupper per år, en som startas i augusti och en i januari. I Kuopio och Tammerfors startar de årligen en grupp och i Vasa hade vi just en ny utbildning. I Lappland finns det också intresse och även nere i Estland har vi fått förfrågningar.

Det är medvetenheten bland människorna som har ökat enligt Mether, som också själv jobbar som ekofrisör några gånger i veckan.

- Ungdomar idag är jättemedvetna och funderar och frågar mycket. Det börjar vanligen med vad du sätter i munnen, sedan vad du sätter på kroppen och sedan vad du sätter i håret.

Växter och örter istället för kemikalier hos ekofrisören.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

"Ekologisk hårvård är inte för alla"

Mether vill betona att inte alla frisörer vill bli ekofrisörer och att det också behöver vara okej.

- En del tycker inte om att jobba såhär med lera, torv och växtfärger. Det är lite flottigare och man måste tänka på ett annorlunda sätt. Man kan till exempel inte få en exakt hårfärg som man kanske önskar och det krävs att man är lite öppnare.

Men framtiden för ekologisk hårvård ser ljus ut enligt Mether.

- Jag tror att det i framtiden kommer fram en blandning av mer ekofrisörer och bättre tankesätt hur vi kan jobba tryggare som frisörer genom att kunna undvika de starka kemikalierna och kunna skydda frisörer redan i förebyggande syfte.

Ny specialutbildning diskuteras

Ekofrisörutbildningen är än så länge enbart en tilläggsutbildning för färdiga frisörer, men Mether säger att hon har hört att det kan vara på kommande en förändring.

- I fem år har vi jobbat för att göra ekofrisörsutbildningen till en helt egen examensdel. Nu har jag sett att det finns som förslag till en specialexamen, så vi får hoppas på det bästa. Det skulle säkert leda till ett ännu större intresse.

Utbudet av ekologisk hårvård ökar i Österbotten

10:34

Diskussion om artikeln