Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allsång, dans och öl skall locka massorna till Vasklot

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 13:18.
Hannu Kypärä visionerar om Craft Park Österbottens framtid.
Bildtext Hannu Kypärä visionerar om Craft Park Österbottens framtid.
Bild: Yle/Pia Lagus.

Om allt går som det ska öppnar Craft Park Österbotten portarna nästa sommar. I första hand satsar man på ett eget ölbryggeri men efterhand skall verksamheten utökas med bland annat allsång, hantverkarby och aktivitetsparker. Dessutom tycker företaget att Vasa behöver en egen danspaviljong.

Området är fortfarande i spanskägda Aspros ägo men Craft Park Österbotten hoppas att finansieringen snart ska vara löst.

Det gamla Wasalandiaområdet har förfallit medan det varit oanvänt. Vandaler har söndrat och airsoftverksamheten som funnits där har lämnat sina spår.

Vandaler har varit i farten.
Bild: Yle/Pia Lagus

De nya företagarna är otåliga att få sätta igång arbetet med att förverkliga sina visioner. För visioner finns det i stora mått.

- Här ska finnas något för alla åldrar, säger Hannu Kypärä från Craft Park Österbotten.

- Först kommer vi att satsa på bryggeriverksamheten. Vi har kapacitet för 500 000 liter per år. Ölen kommer att säljas i våra egna restauranger men också gå på export till Ryssland, Europa och Kina.

Bryggeriet och tillhörande restaurang kommer att finnas där spökhuset tidigare fanns.

Snart är det här en danspaviljong.
Bild: Yle/Pia Lagus

Aktiviteter för alla

Listan över planerade aktiviteter är lång. Bland annat kommer man att satsa på en hantverkarby. Här kunde också mässor av olika slag arrangeras.

- Vi vill att just den här delen av området skall likna en österbottnisk by. Så den brokiga färgskalan kommer att målas om i rött och vitt, säger Kypärä.

Hannu Kypärä tycker att Vasa behöver en egen danspaviljong och har hittat det perfekta utrymmet.

- Här intill kommer att finnas restaurang som kan betjäna de danssugna och så kommer vi att bibehålla en del av de pooler som redan finns.

Byggnaderna som inte är isolerade kommer att kräva en del arbete. Men gårdsplanen och växtligheten är i gott skick.

Vidare är både skatepark och olika slag av lekparker under planering. Trafikparken som redan finns på området kommer att fortsätta. Konserter av olika slag har också hög prioritet.

Det här skall bli en hantverkarby.
Bild: Yle/Pia Lagus

Allsång på båda språken

Hannu Kypärä räknar med att parken ska locka en hel del svenska turister som kommer med färjan från Umeå.

- Därför kommer vi bland annat att satsa på allsång. Svenskarna gillar allsång, istället för att se den på tv kan de komma hit och sjunga.

- Allsången blir säkert en tvåspråkig satsning. Vi ska försöka locka de finskspråkiga att intressera sig för att sjunga tillsammans, säger Hannu Kypärä.

Parkeringsplatsen som är i stadens ägo kommer att hyras av företaget. Den ska också kunna fungera som konsertområde. Allt som allt har området kapacitet att ta emot mellan 20 000 och 30 000 besökare samtidigt.

Skräpigt överallt
Bild: Yle/Pia Lagus

Diskussion om artikeln