Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jätterävar på nya smygfilmer från pälsfarmer

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 18:30.
Blåräv i bur
Bildtext Blåräv i bur.
Bild: Oikeutta eläimille

Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har publicerat nya filmer från pälsfarmer. På filmerna syns farmade blårävar som har förädlats till jättestorlek och som har svårt att röra sig.

Filmerna har gjorts i år på fem farmer i Österbotten, i Södra Österbotten och i Mellersta Österbotten.

Filmerna visar enligt Oikettua eläimille farmade blårävar som har förädlats till jättestorlek. På grund av sin storlek och vikt rör sig djuren mödosamt och deras päls hänger i tjocka veck.

- I de här filmerna har vi fokuserat på till vilken storlek djuren har förädlats. På alla farmer där vi har filmat är rävhanarna så stora att det har svårt att röra på sig. Benen är vridna och många lider av ögoninflammationer, säger Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille till Yle.

Enligt Muurimaa har storleken på skinnen som säljs på auktion hela tiden blivit större. Organisationen kräver att man gör omfattande kontroller vid farmerna och att man tar itu med förseelserna.

Oikettua eläimille vill påminna om att det enligt djurskyddslagen är förbjudet att förädla djur så att de blir lidande.

Vill få kontakt med de aktuella farmerna

På tisdag eftermiddag kommenterade Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund de aktuella filmerna.

Ombudsman Steven Frostdahl bekräftar att filmerna och fotona med stor sannolikhet är tagna på finländska farmer. Desto mer specifika uppgifter om var har han inte fått ta del av.

Steven Frostdahl
Bildtext Steven Frostdahl.
Bild: Yle/Roger Källman

Att rävarna på bilderna har så mycket och veckig päls bedömer Steven Frostdahl som att det är fråga om djur som har valts ut för avel. Under hösten har de satts i en så kallad "avelsfoderstat" och har därmed gått ner i vikt.

- Därför får de den här veckiga huden som alla som går ner mycket i vikt på en kort period får.

Frostdahl kommenterar också något som Oikeutta Eläimille påpekade i sitt pressmeddelande, att man kan se djur som är i behov av vård och medicinering. Han säger att man från förbundet fördömer de fall där man inte har tagit hand om djuren tillräckligt bra.

- Det som vore viktigt är att vi skulle få kontakt med de här farmerna så att vi skulle få granska i vilken kondition djuren är, om det skulle krävas särskilda åtgärder eller om det rentav är fråga om djurskyddsbrott.

Förädlad blåräv i bur
Bild: Oikeutta eläimille

Artikeln uppdaterad 15.8 kl 15:27 med rätt benämning på räven. Vi beklagar den felaktiga översättningen från finska.
Artikeln uppdaterad 15.8.16:05 med kommentar av ombudsman Steven Frostdahl.
Artikeln uppdaterad 15.8 kl.18.29 med kommentarer av Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille.