Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varken havet eller Gud går att tämja

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 20:16.
Rebecka Stråhlman
Bildtext Rebecka Stråhlman.

Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.

Rebecka Stråhlman jobbar som församlingspräst i domkyrkoförsamlingen i Borgå och är nu aktuell med skivan Ut mot ett hav.

För en del kanske det kommer som en överraskning att hon ger ut en skiva, men Stråhlman tror själv att det finns några som kan säga: Äntligen!

– Inspirationen till att göra en skiva har till stor del kommit från att det är många som uppmuntrat mig och sagt att jag borde ge ut en skiva någon gång.

Rebecka Stråhlmans skiva.
Bildtext Så här ser den nya skivan ut.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I sin vardag som präst försöker Rebecka Stråhlman sjunga och musicera så mycket som möjligt. Under gudstjänster sjunger hon allt som kan sjungas och under andra ceremonier spelar och sjunger hon också gärna.

Stråhlman kan konstatera att hon dragit stor nytta av att kunna sjunga och musicera på olika sätt under sin tid som präst.

–Till exempel under dop har vi sällan en kantor med så då är det skönt att jag både kan sjunga och spela instrument. Om det bara finns ett piano så sätter jag mej vid pianot och kompar psalmerna så jag är både kantor och präst samtidigt.

Ville egentligen bli musikalartist

Skivans namn, Ut mot ett hav, är också namnet på en av sångerna. Låten är från musikalen Kristina från Duvemåla.

– Jag skulle inte egentligen bli präst. Jag skulle bli musikalartist och på det viset är det roligt att ha en musikallåt med.

Texten är mycket vacker och Rebecka Stråhlman har sjungit sången på flera begravningar.

Texten och titeln Ut mot ett hav beskriver väl hur Stråhlman känner inför skivan. Det är ett äventyr man inte vet slutet på. Dessutom har havet alltid varit en stark symbol för Gud för henne.

– Och det är till Gud som jag sjunger mest.

Gud går inte att tämja

Det finns alltså många orsaker till att namnet föll på Ut mot ett hav, berättar Stråhlman.

– Jag älskar havet och jag älskar att vara ute på havet. Känna vinden i mitt hår och känna mej fri. Så känner jag mej med Gud, jag känner mej fri men också trygg.

Men samtidigt är havet skrämmande på något sätt. Det ger liv åt så många och vi klarar oss inte utan havet.

– Men när det slår till med sin fulla kraft så kommer ingenting undan och havet går inte att tämja. Det går inte att tämja Gud heller och han ger liv åt oss men vi ska behandla honom med respekt.

På onsdag kväll (16.8) blir det en konsert i Lilla kyrkan i Borgå med start klockan 18. Stråhlman uppträder tillsammans med Amanda Henriksson som också hon gett ut sin första skiva som heter Möjligheter.

Östnyland på 20 minuter: Prästen som ville bli musikalartist och en folktom Plagen i Lovisa

15:42

Texten redigerad den 15.8 kl. 20.15: Tiden för konserten rättad.

Diskussion om artikeln