Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emma Terho: Uniteds beslut är synd – men situationen är under kontroll

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 14:12.
En spelare i Espoo United-tröja.
Bildtext Espoo United gav upp – men damidrotten fortsätter i Esbo, säger Terho.
Bild: jaakko.stenroos@gmail.com/All Over Press

Espoo United slutar satsa på damidrott – men något slut på damhockeyn i Esbo är inte i sikte. Laget som i våras spelade i Uniteds tröja kommer att fortsätta på hösten, intygar ishockeyförbundets styrelsemedlem Emma Terho.

På måndag blev det klart att Espoo United överger damlagen för att satsa allt krut på herrarna. Uniteds hockey- och basketdamer tog FM-silver i fjol.

Emma Terho har en lång historia i Esbohockeyn och spelade en match för United förra året. Hon tonar ner situationen och säger att den inte är dramatisk.

– Det är synd, men det kom inte som en överraskning. Situationen är rätt bra under kontroll. Just nu håller vi på att utreda vilket alternativ för framtiden som är det bästa, det finns många vägar att välja mellan, säger Terho till Yle.

– Man ska inte göra en för stor sak av det här. United har haft hand om verksamheten i ett års tid och den kommer inte att sluta.

Det ska finnas möjlighet för damidrottare att spela på hög nivå i Esbo.

― Emma Terho

”Laget kommer att hållas ihop”

Då Yle Sporten når försvararen Tea Villilä är hon fåordig och vill inte kommentera händelserna.

Villilä poängterar att laget har det riktigt bra trots Uniteds beslut och kommer att informera om framtiden då planerna klarnar.

Kommer ni att spela på hösten?

– Vi spelar, säger Villilä.

Terho är helt övertygad om att laget kommer att hålla ihop. Hon säger att United och Blues historiskt sett varit framgångsrikt och vill att detsamma ska gälla i framtiden.

Emma Terho i närbild.
Bildtext Emma Terho tror på damhockeyns framtid, både i Esbo och i ett bredare perspektiv.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

– Det ska finnas möjlighet för damidrottare att spela på hög nivå i Esbo. Laget har historiskt sett finansierat sig självt tillsammans med stadens stöd, säger Terho.

– Laget kommer att hållas ihop. Verksamheten kommer inte att förändras drastiskt.

Letar efter samarbetspartners

Uniteds ägare Jussi Salonoja motiverade beslutet att köra ner damverksamheten med att det är svårt att locka sponsorer och publik till damevenemang.

Terho säger att laget jobbar med att leta efter sponsorer och vissa har visat intresse.

Då det kommer till damhockeyn i ett brett perspektiv ser Terho positiva tecken.

– Förra våren märkte vi att intresset för damhockey har ökat. Jag tror att trenden är positiv. Vi har intressanta spelare och ett OS-år på kommande. Intresset har breddats för damidrott. Vi märkte ju hur intressant damernas EM i fotboll var till exempel.

United kommer att fortsätta med herrverksamheten i ishockeyns Mestis och i basketligan.

Diskussion om artikeln