Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

Från 2017
Katja-Maria Taavitsainen
Bildtext Danskoreografen Katja-Maria "Katti Mau" Taavitsainen drar yoga till Beyoncé och rapmusik.

Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

På Katja-Marias yogapass kombineras populärmusik och kroppsvårdande yoga. Men hur kom hon på att börja yoga till musik av Beyoncé och rapmusik?

Katja-Maria blev intresserad av alternativ yoga i samband med att hon bodde i Singapore och reste runt till bland annat Bali och Bangkok. Där testade hon på olika stilar av yoga.

När hon kom tillbaka till Finland märkte hon att hon gillade att göra egna yogarörelser till speciell musik, som inte direkt kopplas ihop med yoga.

Jag gjorde ofta egna rörelser till rapmusik från 90-talet.

Katja-Maria Taavitsainen

- Då föddes idén till rapyoga. Jag gjorde ofta egna rörelser till rapmusik från 90-talet.

Hon bestämde sig för att dra ett yogapass och se ifall andra också var intresserade av liknande yoga. Och till hennes förvåning fick hon in 700 anmälningar och mitt i allt var hela våren 2017 fullbokad med yogapass.

Beyoga

Efter en tid tyckte Katja-Maria att rapyoga kändes ganska maskulint i och med att många rappare är män. Därför ville hon ha en stark kvinnlig röst och enligt henne finns det ingen starkare kvinnlig röst just nu än Beyoncé.

Då kom hon på idén med Beyoncéyoga eller Beyoga, som hon kallar det.

- Beyoncé är så himla mångsidig. Av tidigare artister är det ungefär bara Madonna som på samma sätt som den här kvinnan har lyckats kombinera rörelse, musik, visualitet, estetik, historia och politik till ett paket.

Beyonce
Bildtext På Katja-Marias yogapass yogar man till musik av Beyoncé.
Bild: beyonceonline.com

Men hur fungerar det att kombinera Beyoncés musik med yoga?

Katja-Maria berättar att hennes yoga är en kroppsvårdshelhet där man börjar lugnt och går mot ett tyngre flow.

- Min egen dansbakgrund skiner igenom en hel del. Rörelserna är inte så statiska och vi gör många repetitioner.

Hon säger att Beyoncés musik passar utmärkt till det här.

- Musiken har fina rytmer och ett kraftfullt budskap. Dessutom har de flesta personer någon sorts relation till Beyoncés musik.

Rapyoga vs Beyoga

Rörelserna i rapyogan är långt väldigt lika som i Beyoncéyogan. Den största skillnaden är tiden. Rapyogapasset är hela tre timmar långt, medan Beyoncéyogan är två timmar långt.

- När jag skulle hålla det första yogapasset funderade hur jag riktigt hade tänkt. Varför kunde jag inte hålla ett normallångt pass? Men tiden gick jättesnabbt. Det finns så mycket raplåtar från 90-talet att ta med till ett yogapass.

Eftersom rapyogan är längre har den en betydligt längre avslappningsdel i slutet. En annan skillnad är att Beyoncéyogan är lite mera lekfull.

- Deltagarna har ibland på sig helkroppsbodyn och vissa har alltid på sig leopardtrikåer.

Yogaklass i USA
Bildtext Beyoncé- och rapyoga ska få människor att stanna upp och föra en dialog med sin egen kropp.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

En kombination av populärkultur och österländsk andlighet

Katja Maria berättar att hon älskar när man kombinerar sådant som egentligen inte hör ihop och märker att de passar utmärkt tillsammans, som till exempel populärmusik och yoga.

- Absurdism är enligt mig det bästa livet har att erbjuda och det har också varit en fördel för mig som konstnär och musiker.

När det gäller Beyoncés musik och rapmusik tillsammans med yoga, så handlar det om en kombination av populärkultur och österländsk andlighet. Katja-Maria säger att det är väldigt viktigt som instruktör att vara noggrann med det, eftersom yoga är en kroppsfilosofi med en lång historia bakom sig.

- Man måste vara noggrann med att man inte bara utnyttjar något från den österländska kulturen och tvingar in det i någon kapitalistisk form och säljer det som ett nytt brand åt världen.

Hon berättar att det finns många olika nivåer av andlighet i yoga, men själv har hon valt att endast fokusera på yogans kroppsliga element.

Du behöver inte vara någon erfaren yogautövare, utan det räcker med att du har en kropp och dyker upp på lektionen.

Katja-Maria Taavitsainen

Katja-Maria säger att hon vill att Beyoncé- och rapyoga ska få människor att stanna upp och föra en dialog med sin egen kropp.

- Enligt mig är kroppsvård och allt som kombinerar sinnet, kroppen och själen ett villkor för att människan ska kunna ha en relation till sin egen kropp.

Slutligen säger hon att Beyoncé- och rapyoga passar för vem som helst.

- Du behöver inte vara någon erfaren yogautövare, utan det räcker med att du har en kropp och dyker upp på lektionen. Den här yogan passar för alla.

Diskussion om artikeln