Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oklart om Katerina Janouch får delta i Bokkalaset i Ekenäs

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 20:55.
En bok
Bildtext Bokkalaset ordnas den 9-13.11 i Ekenäs.
Bild: YLE/Chanette Härus

Den omstridda svenska författaren Katerina Janouch är inbjuden att föreläsa för gymnasieungdomar i Raseborg under Bokkalaset (9-13.11).

Efter främlingsfientliga uttalanden och en polisanmälan ska hennes medverkan diskuteras i Bokkalasets ledningsgrupp.

Kritisk till invandrare

Tjeckiskfödda Katerina Janouch väckte uppseende med en intervju i tjeckisk webb-tv där hon beskriver sitt Sverige som alltmer otryggt och farligt.

Hon talar om en ansvarslös svensk invandringspolitik som tillåter nästan vem som helst att komma in i landet och som heller inte tar ansvar för de som kommer.

Porträttbild av författaren Katerina Janouch.
Bildtext Författaren Katerina Janouch
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Janouch har också kommit med delvis felaktiga uppgifter om säkerhetsläget i Sverige.

Polisanmäldes för sexism

Katerina Janouch polisanmäldes nyligen av den svenska vänsterpolitikern Rossana Dinamarca efter en sexistisk tweet.

Janouch publicerade en bild på politikern då Dinamarca samtalade med asylsökande unga män och antydde att hon var ute och raggade.

Författaren har dragit tillbaka sitt inlägg och bett om ursäkt men budskapet lever sitt eget liv i sociala medier.

Katerina Janouch är känd för sina böcker om sex och relationer och skriver ofta för ungdomar. Det var också därför hon inbjudits till Bokkalaset i Ekenäs för att föreläsa på gymnasiet.

Nu diskuterar litteraturfestivalens ledning om hon ska medverka eller inte.

Bokkalaset diskuterar Janouch besök

Monica Örnmark från huvudarrangören Ekenässällskapet sade tidigare till Yle att man inte är rädd att bjuda in kontroversiella författare som skapar debatt.

Janouch bokades för Bokkalaset redan innan kontroversen ägde rum men då främst för att göra skolbesök i gymnasiet.

Den ursprungliga inbjudan skickades av Pamela Andersson vid Västnyländska kultursamfundet.

Hon säger att Janouchs efterföljande uttalanden gjorde att man blev tvungen att fundera över huruvida bokningen borde omprövas.

Enligt Monica Örnmark kommer Bokkalasets ledning att diskutera frågan på torsdag (17.8).

Frågan om Katerina Janouchs medverkan har också väckt diskussion på Facebook.

Författaren Monika Fagerholm förhåller sig kritisk till Janouchs medverkan och frågar sig om författarens inbjudan ska stå fast.

Viking Line avbryter samarbete

Tidigare i år valdes Katerina Janouch in i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar och har sedan dess kritiserats för att ha kontroversiella åsikter.

Efter Janouchs inlägg på Twitter om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har Viking Line valt att avbryta samarbetet, skriver Aftonbladet.

I ett Facebookinlägg understryker Viking Line alla människors lika värde. Rederiet motiverade valet av Katerina Janouch i expertgruppen utifrån hennes gedigna kunskaper om relationerna mellan män och kvinnor.

Från rederiets sida poängteras att de uttalanden i sociala media som Katerina Janouch gjort är hennes privata och inte omfattas av Viking Line.

Viking Line anser att Katerina Janouchs publicerade bild på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag.

Tillägg 17.8.2017: I motsats till vad det står i den här artikeln kommer Bokkalaset inte att fatta beslut om Janouch medverkan 17.8, utan i ett senare skede.

Artikeln har uppdaterats den 18.8.2017 klockan 20.55. Meningen "Efter främlingsfientliga uttalanden och en polisanmälan ska hennes medverkan diskuteras i Bokkalasets ledningsgrupp." har ändrats till "Efter kritiska uttalanden om invandringspolitiken i Sverige och en polisanmälan som en följd av en tweet ska hennes medverkan diskuteras i Bokkalasets ledningsgrupp."

Diskussion om artikeln