Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals tips till danska polisen om ubåtsfallet

Från 2017
Ubåten UCR Nautilus utanför Köpenhamns hamn.
Bildtext Ubåten UC3 Nautilus utanför Köpenhamns hamn.
Bild: AFP/Lehtikuva

Hundratals tips om det danska ubåtsfallet och den svenska journalisten Kim Walls försvinnande når Köpenhamnspolisens utredning.

Sjöräddningssällskapet söker efter kvinnan på svenskt vatten - och Köpenhamnspolisen fortsätter sin sökinsats med flyg.

- Om man ser sådant som normalt kanske uppfattas som skräp i vattnet, så titta efter en extra gång. Det kan vara saker som härrör från den här händelsen och kan hjälpa utredningen framåt, säger Mattias Sigfridsson, som är den svenska polisens kontaktperson i ärendet.

Strömmarna i vattnet uppges ha gått mot Sverige under torsdagen och fredagen och svensk polis är beredd att bistå med sökande efter den försvunna kvinnan i vattnet på den svenska sidan av Öresund.

- Vi utför de åtgärder som dansk polis begär. Vi har vidtagit ett antal utredningsåtgärder, men vi har inte haft någon svensk polisiär sökinsats och det finns ingen sådan begäran just nu. Däremot fortsätter vi att bistå den danska utredningen på alla sätt vi kan, säger Mattias Sigfridsson.

Huruvida svensk polis hållit förhör i Sverige vill han inte gå in på.

Sjöräddningen söker

Saltholm och Pepparholm intill Öresundsbron samt halva Lundåkrabukten - mellan Landskrona och Barsebäckshamn - var sökområdet för den svenska sjöräddningens insatser på måndagen och på tisdagen fortsatte letandet i Lundåkrabukten.

- I kväll (tisdag) kommer vi att söka tillsammans med den danska sjöräddningen, säger Fredrik Winbladh, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet Barsebäck, till TV4.

Just nu är det bara ett fåtal poliser som arbetar med utredningen på svensk sida.

- Vi hjälper till med det som dansk polis begär, säger Mattias Sigfridsson.

Hittills har Köpenhamnspolisen blivit kontaktad av ungefär 300 personer med anledning av fallet, uppger polisen.

Många tips har kommit in under det senaste dygnet. Polisen har tagit emot flera bilder och videoklipp på ubåten, i samband med att den seglade ut i Öresund på torsdagskvällen.

Senaste bilden

Ett fotografi som togs vid klockan 20.30 lokal tid på torsdag kväll är den senaste bilden på ubåten som kommit till polisen från vittnen. I går avslutade Köpenhamnspolisen den tekniska undersökningen av ubåten.

På grund av den fortsatta utredningen kan polisen inte berätta vad undersökningen har gett.

Köpenhamnspolisens svenska kontaktperson i ärendet, Mattias Sigfridsson vid polisen i region Syd, vädjar till allmänheten att berätta om alla observationer under torsdagen förra veckan, då Kim Wall senast sågs, och under fredagen då ubåten hastigt sjönk i Öresund.

Polisen vill också gärna komma i kontakt med personer som varit ombord på ubåten tidigare.

- Vi vet att andra personer har varit ombord, men om det är svenska medborgare vet vi inte, säger Sigfridsson.

Journalisten Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt i torsdags kväll och har varit försvunnen sedan dess.

Hon var ombord för ett reportage om Peter Madsen - samma person som nu sitter häktad som misstänkt för att ha vållat hennes död.

Text: FNB

Diskussion om artikeln