Trump tillbaka på ruta ett: Bråkmakare och goda människor på bägge sidor
President Donald Trump är tillbaka på ruta ett i sin inställning till helgens demonstrationsvåld i Charlottesville. Det fanns bråkstakar på båda sidorna, sa Trump på en presskonferens i New York.
President Trump har nu återgått till sin ursprungliga kommentar om Ku Klux Klan, nynazisterna och alt-right-rörelsens demonstrationer i Charlottesville. Det slutade med blodbad när en bil plöjde in i motdemonstrationen, med en död och flera skadade som följd.
Synbart irriterad Trump
President Trumps första kommentar var att det fanns våld på alla sidor. Sedan fördömde han nynazismen och de övriga högerrörelsernas våld.
På tisdagen var han tillbaka på linjen att det fanns bråkstakar i alla grupperingar.
Det var en synbart irriterad president som kom till lobbyn i Trump Tower. Egentligen skulle han kommentera ett presidentdekret om miljardsatsningar inom infrastrukturen.
Det ska bli enklare att få bygglov för hus, trafikleder, tunnlar. Det ger jobb, välstånd och lyckliga människor och har en positiv inverkan på rasproblemen, försökte Trump säga.
Besvärliga frågor
Men sen kom alla frågor. Om varför affärsmännen lämnar hans delegationer. Vilken åsikt han egentligen har om högern. Och om bilisten som körde in i folkmassan gjorde sig skyldig till terror.
- Det är juridisk semantik och hårklyveri om man vill kalla det terror, mord eller något annat. Jag kallar det mord, sa president Trump.
Åtminstone är han en skam för sig själv, sin familj och sitt land, sa Trump om 20-åringen som nu väntar på rättegång.
Men många i USA vill att man ska kalla det terror också när vithyade amerikaner gör sig skyldiga till dylika gärningar.
- Fanatism hör inte hemma i det amerikanska samhället, sa till exempel talmannen Paul Ryan, en av många som har kommenterat Trumps senaste utspel.
Jämställer nazistgrupper med människorättsrörelser
Trump håller nu fast vid att jämställa nazistgrupperna och Ku Klux Klan med människorättsrörelserna som kämpar för svartas likavärde.
Han ville påminna om att det fanns goda människor i båda grupper. Också de människor som ville demonstrera för att få behålla statyn över sydstatsgeneralen, konfederationens överbefälhavare Robert Edward Lee, känd också som slavägare.
President Trump vill inte börja riva några statyer, eftersom man inte vet var det slutar.
Amerikanskt "normtalko"
Presskonferensen med Trump skulle handla om satsningar på infrastruktur och löftet om att minska byråkratin. Det var också där det hela började; Trump vill förkorta den invecklade beslutsgången vid olika byggnadsprojekt.
Trumps handlingsplan låter mycket som finska Centerns program om normtalkon, där man städar bort ”onödiga” regler som förlänger beslutsprocessen och tar ifrån folk rätten till investeringar och förbättrade levnadsvillkor.
Trump jämförde Empire State Building i New York som byggdes på mindre än ett år – och vägarbeten som kan ta tjugo år att sätta igång.
"Högre löner än någon kunde ana"
President Trump är övertygad om att ju mer man satsar på infrastruktur, desto bättre går ekonomin framåt. Så skapas både fler och bättre jobb, och framförallt bättre avlönade jobb.
Lönerna stiger mer än någon kunde ana med det här välståndet, som har skapats under hans presidentperiod, lovar Trump nu.