Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

Från 2017
Uppdaterad 16.08.2017 08:47.
Filminspelning vid villan på Brudskär i Karleby
Bildtext Filminspelning vid en sommarstuga på Brudskär i Karleby.
Bild: Yle/Patrik Enlund

I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

Filmen om Matti och Sami har spelats in bland annat i Öja, Vitsar, Rummelö, Trullö och Björkhagen. På tisdagen spelade man in scener vid en sommarstuga på Brudskär.

- Turismmässigt blir det jättespännande att se om det går att kombinera turism och film, säger utvecklingsdirektör Jonne Sandberg, som på plats följde med filmningen.

Populär barnbok

Filmen är baserad på den populära barnboken "Matti und Sami und die drei größten Fehler des Universums". Boken handlar om bröderna Matti och Sami, som har en tysk mamma och en finsk pappa.

Matti och Sami och föräldrarna Sulo och Anette.
Bildtext Bröderna Matti och Sami och föräldrarna Sulo och Anette.
Bild: Yle/Patrik Enlund

Berättelsen börjar med att bröderna fixar en falsk lotterivinst om att familjen har vunnit en sommarstuga i Finland. Mamma och pappa sväljer lögnen, säger upp sig från sina jobb och så beger sig familjen till Finland... och där uppdagas förstås sanningen.

Lögnen för familjen samman. De kommer från storstaden Hamburg och Karleby blir ett slags paradis för dem.

- Det är en film för hela familjen, säger filmens producent Philipp Budweg.

Filmproducent Philipp Budweg.
Bildtext Filmproducent Philipp Budweg.
Bild: Yle/Patrik Enlund

Karleby - en filmstad?

Filmen "Matti und Sami" går upp på de tyska biograferna i april nästa år. Därefter kommer den att visas på festivaler, därefter i TV. Det här ger Karleby stor synlighet och kan användas då staden marknadsförs i Tyskland.

- Vi har hjälpt till med att arrangera inspelningsplatser, logistik och infrastruktur, säger Jonne Sandberg. Sen har vi för avsikt att bygga upp ett marknadsföringssamarbete med hjälp av filmen och fundera hur vi kan avända den i marknadsföringen.

Jaska Pensaari och Jonne Sandberg.
Bildtext Jaska Pensaari på Karleby Turism och utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.
Bild: Yle/Patrik Enlund

Att slå mynt av att en film eller TV-serie har spelats in på en viss ort är något som man har lyckats bra med i bland annat Sverige. Det konstaterar Jaska Pensaari vid Karleby turism.

- Det är bland annat deckare som har spelats in i Stockholm, men också i södra Sverige, säger Pensaari. För Karleby är det här en stor chans.

Karleby - en filmstad?

Den inhemska filmen Hymyilevä mies (2016) producerades delvis i Karleby. Man bygger nu vidare på de erfarenheter som det projektet gav och det blir definitivt flera filmproduktioner i Karleby, säger Jonne Sandberg.

- Det som vi här i Finland inte har insett är att vi har unika miljöer. Att fara ut till Tankar på vintern är som att fara till Sibirien, men man kan filma i mycket bekvämare förhållanden.

På tal om Tankar så säger Jaska Pensaari att en kortfilm kommer att spelas in där i september. Detta som ett exempel på flera projekt som är på gång i Karleby.

Diskussion om artikeln