Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför dödade Rafael två lamm - och skrev om det på Facebook

Från 2017
Uppdaterad 17.08.2017 11:32.
Rafael Donner
Bildtext Måste det finnas kött på pizzan? Rafael Donner blev viral med inlägg om slakt.
Bild: Yle/Malena Holmström

Rafael Donner sköt två lamm i pannan med bultpistol, slaktade dem, och skrev ett facebookinlägg om frågan det väckte i hans huvud: Vad är priset för att äta kött?

Med Facebookinlägget ville Helsingforsbon Rafael väcka diskussion om vad vår köttkonsumtion och köttproduktion riktigt är värd.

- Det finns säkert många som tycker att jag talar skit, det är helt okej. Jag är en människa fylld av brister, jag har gjort mina misstag. Först talar jag om problemen med vår köttkonsumtion i dag, sedan slaktar jag två lamm. Det är helt okej att ifrågasätta det, men jag står för det.

Att slakta lammen och tänka högt på vilka politiska, ekologiska och etiska problem som vilar i världens köttproduktion var inte ett spontant infall.

- Jag har länge tänkt på mitt köttätande och ifrågasatt det allt mer. Jag har insett att jag har ätit kött i 27 år av mitt liv.

Rafael säger att han tidigare alltid har tänkt att djur måste dö för att vi ska få mat, att det är en naturlig del av livet.

- Men tänk hur mycket kött vi äter - överkonsumtionen av kött i dag är på helt obegripliga nivåer i hela världen, ur ett ekologiskt, etiskt och hälsoperspektiv.

Nötkött i en produktionshall.
Bildtext Här hänger nötkreaturen på rad.
Bild: BELGA/OLIVIER HOSLET/hh

"Vet du hur det låter när ett lamm dör? Nu vet jag, efter i dag".

Rafael hade tidigare endast fiskat och dödat möss med musfälla. Någon hare hade han också varit med och jagat trots att han inte är jägare. Han menar att det var en fördel att han vuxit upp på landet när han väl stod där med bultpistolen i handen.

Jag slaktade två lamm i dag. Jag dödade dem. Jag sköt dem i pannan med en bultpistol, jag skar ett snitt i halsen och lät dem dö. Vet du hur det låter när ett lamm dör? Nu vet jag, efter i dag. Det låter som en sprinkler. En blodig sprinkler. Lammen sprattlar också, som hundar som drömmer att de springer, men då är de redan döda. Sedan är det bara tyst, andra sinnen tar över, och det luktar blod, kött, avföring och ull.

― Citat ur Rafael Donners facebookinlägg.

- Jag är van vid tanken av att ta livet av något, men det är ändå en annan sak att gå fram till ett lamm och bestämma sig för att ta livet av det, att se det i ögonen och veta att ”nu lever du, snart lever du inte mer”.

I den stunden finns ännu valet att backa ur, att inte döda djuret. Men för Rafael finns det en större värdefråga i just den stunden, öga mot öga med djuret.

- Hur skulle jag kunna gå tillbaka och motivera mitt köttätande om jag inte ens klarar av att slakta ett lamm?

Till vilket pris?

Tanken med det uppmärksammade inlägget var aldrig att peka finger eller hetsa till vegetarianism. Rafael diskuterar priset vi betalar för att äta kött och skriver bland annat: ”Prislapparna i butikerna ljuger. Du ska inte tro att broilerfiléernas värde går att mäta i pengar, det kan det inte”.

- Jag säger inte åt någon att man ska minska på köttkonsumtionen för min eller någon annans skull. Man måste känna sig bekväm. Det värsta som kunde hända nu är att diskussionen skulle polariseras till moralpredikan mellan den ena som aldrig skulle kunna tänka sig att minska på sin köttkonsumtion och den andra som tycker att man måste göra det.

Pizza utan kött

- Jag hoppas att det finns någon som börjar fundera om det måste finnas skinka på varje bröd vid frukosten, eller om en pizza faktiskt måste ha kött på sig? Man kan göra små val och så märker man rätt snabbt att det är ganska lätt att minska på köttätandet.

Rafael blev inte vegetarian efter att han slaktade lamm första gången. Han äter kött en gång i veckan och menar att han nu också vet bättre vad priset för kött är.

- Jag ska slakta lamm imorgon igen. Det är inte så att jag jättegärna vill göra det, men om någon behöver hjälp med slakten så tänker jag inte säga nej.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln