Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige vill inte låta machokulturen ta över i hockeyrinken – domare ska bära regnbågsflaggan

Från 2017
Uppdaterad 16.08.2017 13:51.
En ishockeyklubba i regnbågsfärger.
Bildtext Sverige visar vägen då det kommer till jämlikhetsarbete inom ishockeyn.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det svenska ishockeyförbundet vill föra fram tolerans, jämlikhet och inkluderande. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen, säger Joel Hansson, från ishockeyförbundet till hockeysverige.se.

Nästa säsong kommer domare i Sverige bära regnbågsfärgade lappar med texten ”referee” och ”linesman”.

Beslutet är ett led i arbetet för ett mer välkomnande hockeyklimat i Sverige. Joel Hansson säger att förbundet tidigare inte levt upp till kraven då det kommer till sexism, homofobi och rasism.

Nu ska det bli ändring på det.

– Det är ingenting att sticka under stol med att mycket har kretsat kring machokultur i vår sport. Man ska vara tuff, man ska vara hård och man ska tåla lite, säger Hansson till hockeysverige.se.

”Det är aldrig okej att kalla någon bögjävel”

Förbundets satsning går ut på att göra ishallarna i Sverige till välkomnande platser. Det ska ske genom utbildning, utvärdering och återkoppling.

Arbetet med gränsdragning är viktigt. Hansson säger att förändringen av en kultur och norm inte sker över en natt – men nu är arbetet igång.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen.

Hansson poängterar att det inte blir frågan om regelförändringar. Reglerna finns redan på plats, nu gäller det att skapa förståelse och förbättra kommunikationen.

Sexism och homofobi ska ge matchstraff

Att domarna bär regnbågsflaggor kan tillsammans med förbundets markering bidra till att skapa diskussion bland spelare, ledare och supportrar, hoppas Hansson.

– Förhoppningsvis kan det bli en väckarklocka för lag, föreningar och i föräldragrupper, att man frågar sig vad man själv kan göra för att skapa en bättre och mer inkluderande miljö.

– Linjen är ganska tydlig. Går vi över på sexistiskt, homofobiskt, etniskt eller rasistiskt trashtalk… då är det ett matchstraff. Det är där vi måste vara tydliga från hockeyförbundet: det här är inget skämt.

Det är inte första gången Sverige går i bräschen för jämlikhetsarbetet.

Kiruna IF i hockeyettan spelade en tid med regnbågströjor och Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg deltog i Prideparaden i somras.

Diskussion om artikeln