Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Trakasserierna gör Per förbannad - nu hjälper han dig hitta snoppfotograferna

Från 2017
En svartvit bild av Per Axbom som ler litegrann.
Bildtext Per Axbom jobbar med IT och beteendevetenskap och kunde enkelt knåpa ihop sajten som tar fram GPS-information ur bilder.
Bild: Per Axbom

Har du fått en dick pic, alltså en bild på en snopp skickad till din telefon? Med hjälp av Per Axboms tjänst kan du kanske se varifrån bilden är skickad.

- Jag gör det enkelt för människor att förstå att en bild kan innehålla en massa avslöjande information, säger Per Axbom om sin nya sajt The dick pic locator.

Att få fram information om var en bild har tagits är inget nytt, men med hjälp av sajten vill Per uppmärksamma problematiken kring hurdana bilder vi skickar och vart vi skickar dem.

Trakasserierna gör honom förbannad

Per berättar att han är väldigt frustrerad över dick pic-fenomenet. Han följer aktivisten och handbollsspelaren Linnea Claesons instagramkonto Assholes online, och det har gjort honom medveten om vilka kränkningar och trakasserier hon och andra kvinnor utsätts för på nätet.

- När man får upp ögonen för hur utbrett det här är blir man väldigt förbannad. Jag vill lyfta förståelsen för att det här är ett jättestort och utbrett fenomen på nätet. Det är inte bara ett ungdomsproblem eller ett internetproblem. Det är ett samhällsproblem eftersom det drabbar så många kvinnor, säger han.

Att flytta på maktbalansen

Är då syftet att få männen att tänka till och kanske bli rädda för att skicka bilder, eller göra det möjligt för mottagaren hitta den som skickat bilden? Per säger att det är svårt att säga exakt vad syftet är. Han vill testa och se vad som händer helt enkelt.

- I min tankevärld kommer bilden från någon man kanske haft kontakt med tidigare. Då är det kanske enkelt att koppla ihop personen med bilden om man ser en kartposition.

Det är ett samhällsproblem eftersom det drabbar så många kvinnor.

Per vill framför allt flytta maktbalansen, så att den som får bilden inte behöver känna sig lika utsatt eftersom det finns ett knep för att slå tillbaka.

- Men det kan ju också vara så att förövarna själva blir medvetna om vilken information som kan följa med en bild. Det enklaste vore ju om det slutade på grund av det.

Per är ändå medveten om att det här är ett problem som är större än så, som måste angripas på många olika punkter. Han hoppas många får en tankeställare och funderar på hur man kunde hjälpa till för att få slut på problemet.

För enkelt att skicka bilder

Varför skickar då män dick pics? Per tror att en orsak är enkelheten. Det är för lätt.

- Vid tidpunkterna när behovet eller känslorna för att göra den här grejen uppstår, så måste det finnas något annat som får dem att tänka till, säger Per.

Istället har vi mobiltelefoner och tjänster där du på några sekunder kan ta en bild och skicka iväg den. Per tror att det säkert är många som ångrar sig efteråt.

Därför skickar män dick pics

Vi frågar samma fråga av experterna på Sexpo, en stiftelse var syfte är att främja sexuellt välbefinnande i Finland. Deras verksamhetsledare Tommi Paalanen säger att det finns flera orsaker.

- Huvudorsaken är att väcka uppmärksamhet. Kanske till och med att skrämmas eller trakassera. Vissa män kan också vara stolta över det de har och vill därför visa upp sig, säger han.

En bild av en man som fotar ner i sina boxershorts, med en mobiltelefon.
Bildtext Vet du inte hur mottagaren kommer att reagera är den här bilden inget du ska skicka iväg.
Bild: Lisa F. Young / Alamy

En del män kanske tänker att de skulle bli jätteglada om en kvinna skickade nakenbilder till dem, så då måste ju kvinnan bli lika glad om de skickar nakenbilder till henne. Tyvärr är det nog inte riktigt så eftersom många kvinnor inte tänder på snoppbilder.

- En sådan här uppfattning innebär ändå att man är väldigt okunnig, också socialt, så jag tror inte det är många som faktiskt tänker på det här viset.

Tommi tror att de flesta män nog vet om att bilden kan ses som störande.

Ett psykiskt övertag

En annan orsak till att män skickar snoppbilder är en uppfattning om att män på något sätt har en rättighet att tvinga sig in på kvinnans sexuella område utan att fråga om lov och utan att lära känna henne först.

- På engelska kallas det här entitlement. Så orsaken kan till exempel vara en mix av intresse, trakasserier, att väcka uppmärksamhet men samtidigt också att försöka få ett övertag rent psykiskt.

Vad borde då en man tänka på innan han skickar iväg en snoppbild?

- Om han känner personen och vet att bilden uppskattas, så kör hårt. Till okända kvinnor ska man nog inte skicka sådana här bilder. De flesta kvinnor förhåller sig negativt till överraskande snoppbilder, så vill man närma sig en tjej är det här inte rätt sätt. Vill man skicka en bild för att trakassera, så är det etiskt fel, säger Tommi.

"Borde få mer kritik"

Just nu har över 6000 bilder laddats upp på The dick pic locator. Den som laddar upp bilden kan meddela om det är en bild på en snopp eller på något annat, och just nu är cirka 20 procent av bilderna anmälda som snoppbilder. Per sparar inte bilderna så han får lita på att den informationen stämmer.

Den kan ju användas i illasinnade syften också.

Per tycker det är fantastiskt om tjänsten kan hjälpa någon, men han tycker också att han borde få mer kritik för den. Hittills har responsen mest varit positiv.

- Den kan ju användas i illasinnade syften också. Man kan ju till exempel ladda ner bilder för att se var någon bor.

Per försvarar sig ändå med att säga att det här redan går att göra med hjälp av andra tjänster - och det vill han få oss att förstå. Allt vi laddar upp sparas någonstans av någon.

Laddat upp svampbilder

En del har hört av sig till Per och berättat att de laddat upp folks svampbilder för att se var det finns svamp.

- Så det finns många spin-offs på det här som inte var så förutsägbara.

Per vill få oss att tänka på vilken information vi ger ut när vi laddar upp bilder och därför har han också skrivit en sorts varning på sin egen sajt.

- Det står ”Vänta nu, ska du ladda upp en bild på en tjänst som drivs av en människa du inte känner?”, men det gör ju folk ändå, säger Per.

Har du tagit emot eller skickat en dick pic? Ifall du har skickat en - varför gjorde du det?

Dela gärna med dig av din historia i kommentarsfältet här under!