Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Driftsstörning vid Finnsementti spred kalkstensdamm i Pargas

Från 2017
Uppdaterad 17.08.2017 10:31.
Finnsementtis kalkfabrik vid stranden
Bildtext Finnsementtis kalkfabrik.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Tidigt på tisdag morgon skedde en mindre driftsstörning vid Finnsementtis fabrik i Pargas.

Störningen berodde på ett problem i bränslematningen. Det bildades kolmonoxid i kalkugnen, vilket aktiverade en säkerhetsanordning, som under tre minuter stängde av det elektrofilter som används vid reningen av rökgaserna från ugnen.

Som en följd spred sig ett tunt lager av kalkstensdamm i centrum av Pargas, främst på industriområdet. Små mängder damm spred sig också med vinden i riktning Parsby och Bläsnäs, berättar miljöchef Ulla Leveelahti för Yle Åboland.

Svårt att få bort från bilen

En del Pargasbor har nu hört av sig till Finnsementti eftersom kalsktensdammet bland annat har lagt sig på bilar och är svårt att få bort, förklarar Leveelahti.

- Det kan vara en väldigt otrevlig överraskning för den som blivit drabbad. Dammet kan vara svårt att få bort eftersom kalkstensdammet är basiskt, liksom de flesta biltvättmedel också.

Vill man själv tvätta sin bil kan man själv spruta ättika över bilen före man tvättar den normalt, så borde det underlätta biltvättandet, fortsätter Leveelahti.

Skölj frukter och bär

För de stadsbor som har fruktträd eller bärbuskar på sin gård som kan ha drabbats, uppmanar Leveelahti dem att skölja sina frukt och bär.

- Men eftersom det är frågan som samma kalk som används i trädgårdar, så är det inte någon risk för naturen.

Driftsstörningen var liten och i Finnsementtis miljötillstånd får liknande driftsstörningar ske några gånger i året utan att det orsakar några speciella åtgärder.

Diskussion om artikeln