Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bra vaccinationstäckning i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 17.08.2017 08:29.
vaccin
Bild: EPA

Vaccinmotståndet ser inte ut att vara stort i Åbo, i alla fall om man granskar andelen barn som vaccineras. En del föräldrar väljer ändå att inte följa vaccinationsprogrammet utan vaccinerar sina barn i en långsammare takt, vilket oroar infektionsläkare Jane Marttila vid Åbo stad.

Tidigare i veckan uttryckte omsorgsminister Annika Saarikko (C) sin oro för vaccinationsmotståndet. I flera kommuner har täckningen för MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund sjunkit under 95 procent, som är statens målsättning.

Vaccinationstäckningen för MPR- vaccinet är ändå god i Åbo, enligt Åbo stads statistik. Exempelvis har drygt 97 procent av alla barn födda 2014 fått MPR- vaccinet.

- Vaccinationsmotståndet eller det att man tar vaccinationer i en långsammare takt än rekommenderat finns i Åbo. Men i praktiken är vaccinationstäckningen god, säger Marttila.

Profilbild på infektionsläkare Jane Marttila.
Bildtext Jane Marttila.
Bild: Yle/ Nora Engström

"Risker i att fördröja vaccineringen"

En del föräldrar i Åbo väljer alltså att vaccinera sina barn i långsammare takt än rekommenderat eller vaccinerar inte alls sina barn. Det är också MPR- vaccinet som en del föräldrar ställer sig mest kritiska till.

- Allt oftare stöter vi på situationer där föräldrarna inte vill att ett litet barn ska få så många vacciner på samma gång och då väljer man att vaccinera i en långsammare takt och ett vaccin i taget. Det fördröjer vaccinationsprogrammet och utvecklingen av immuniteten hos barnet, säger Marttila.

Enligt Marttila finns det risker i att fördröja vaccineringen.

Oanvänd vaccinspruta mot mässling.

- Ju fler barn vars vaccination senareläggs eller ju fler barn som inte vaccineras alls, desto större blir gruppen av barn som riskerar att insjukna, konstaterar Marttila.

På vissa håll i exempelvis Österbotten har vaccinationstäckningen sjunkit och sjukhusen i Jakobstad och Karleby har redan förberett sig för en mässlingsepidemi. En mässlingsepidemi kan bryta ut också i Åbo, trots att vaccinationstäckningen är god, säger Marttila.

- Ju bättre vaccinationstäckningen är, desto mindre är sannolikheten för en mässlingsepidemi. Ju fler personer som inte är vaccinerade, desto större är risken för en epidemi. Det är också en slumpfråga, vem som smittas och hur många ovaccinerade människor som rör sig i samma kretsar.

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press

Vaccinationer väcker frågor och oro hos en del föräldrar - har du förståelse för det?

- Det är fint att föräldrar tar reda på saker. I dag är ändå mängden information så stor att även felaktig information kan se ut att vara pålitlig. Vaccinundersökningarna görs ändå mycket systematiskt och vaccinerna undersöks mycket. En del personer ger samma värde åt enskilda erfarenheter gällande biverkningar som en familj haft, än vad forskning som gjorts med många personer visar. Det är många gånger frågan om känslor i den här frågan, säger Marttila.

Vaccinationer mot vattkoppor inleds i höst

Enligt Marttila ger hälsovårdspersonalen information om vaccinerna om det finns frågor som föräldrarna funderar över. Samtidigt är det svårt att övertyga föräldrar som inte vill vaccinera sina barn, säger Marttila.

Vattkoppor
Bildtext Vaccinationerna mot vattkoppor inleds i höst.
Bild: AOP / Felix Hörhager/dpa/Corbis

Ett vaccin mot vattkoppor togs för en tid sedan med i vaccinationsprogrammet, och vaccinationerna inleds i höst.

- Jag tror att finländarna vill ta vaccinet mot vattkoppor. Det är en känd sjukdom och de flesta vet att det inte är en trevligt att insjukna i det. Jag tror att många föräldrar vaccinerar sina barn, konstaterar Marttila.

Diskussion om artikeln