Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby får en muralmålning som är unik i sitt slag i Finland

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 10:16.
Sockengården i Nickby, Sibbo.
Bildtext Huset som ska målas ligger på Sockengårdens södra sida i Nickby.
Bild: YLE / Hanna Othman

Konstnären Rustam QBics konstverk ska täcka hela det så kallade Aravahuset i Nickby. Målningen förverkligas i september som en del av UPEA17-evenemanget.

Muralmålningen blir den första av sitt slag i Finland i och med att den täcker hela huset.

Aravahuset ligger mellan Sibbo huvudbibliotek och Sockengården. Avdelningen för teknik och miljö har kanslilokaler i Aravahuset.

Den ryska bildkonstnären Rustam QBic är en internationellt känd och uppskattad aktör inom urban konst.

I sin konst förenar QBic modern gatukonst med traditionella bildkonstmedel. Betoningen ligger speciellt på berättande konst och färgernas harmoni, han planerar alltid konstverken så att de noga passar in i sin miljö.

Inspiration och motiv hittar QBic främst i naturen, litteraturen och människorna nära honom. QBics konstverk finns bland annat i Ryssland, Schweitz, Norge, USA och Australien.

Sibbojury valde konstnären

Planerare Suvi Tuiskunen vid Sibbo kommun är koordinator för projektet. Hon berättar att producenterna för UPEA17-evenemanget kontaktade Sibbo kommun och erbjöd dem möjligheten att delta i evenemanget.

- Aravahuset valdes som objekt för att det är centralt beläget och för att det planerade konstverket passar bra ihop med biblioteket och Nickby Hjärta som är belägna nära intill, säger Tuiskunen.

Kommunens jury har valt ut konstnären i samarbete med evenemangets producenter och samlat ihop bakgrundsmaterial om Nickby och Aravahuset åt konstnären. Juryn godkänner utkastet innan målningsarbetet inleds.

- Verket kommer att bli mycket imponerande och får antagligen uppmärksamhet också internationellt. Något liknande har vi inte tidigare sett i Finland, säger UPEA17-festivalens chefskurator Jorgos Fanaris.

Konstverket målas på Aravahusets väggar mellan den 8 och 24 september.

Det nationella UPEA-stadskonstevenemanget arrangeras för andra gången i år. Fjorton städer och kommuner deltar och allt som allt målas tjugo permanenta konstverk runt om i Finland.