Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

NCC tar på sig ansvaret: Fuktproblem i Busholmenhus beror på byggfel

Från 2017
Pitsitalo Jätkäsaaressa
Bildtext Pitsitalo, alltså det så kallade spetshuset, har belönats för sin arkitektur.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Det har läckt vatten från takterrasserna till lägenheterna i det några år gamla hyreshuset på Busholmen. NCC har gjort reparationer där under sommaren.

Yle berättade på våren om de allvarliga fuktskadorna i det prisbelönta så kallade Spetshuset på Busholmen. Det är fråga om ett betonghus som Helsingfors stad äger och som det bor stadens hyresgäster i.

Invånarna hade väntat på utredningar sedan hösten. Nu har flera reparationer gjorts.

Fuktskada i taket på Spetshuset på Busholmen. Bild tagen 2017.
Bildtext Vatten har läckt in och skadat fogarna vid taket och väggarna i lägenheten.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Fuktskadorna beror främst på att vatten har läckt in till lägenheterna från takterrassen. Fuktspärren har gjorts på fel sätt, så det är fråga om ett byggfel som byggfirman NCC ansvarar för.

Det har också varit problem med läckande vatten från balkonger till ventilationsrören. Det här berodde på en plåt som helt och hållet saknades på en list vid en balkong på översta våningen.

Nöjd med informationsgången nu

Hanna-Maija Mustonen bor i en lägenhet på översta våningen där vatten har läckt in. Hon säger till Yle Uutiset att hon är nöjd med hur byggfirman skött sig nu - informationsgången har varit god under sommarens reparationer.

- Vi funderar ännu på om vi kan få någon ersättning för den här reparationsrumban av husets ägare Heka, säger Mustonen.

NCC: Fel i vattenisoleringen borde inte få ske

NCC berättar att fuktspärren inte hade gjorts enligt byggplanerna. NCC:s Finlandschef Mika Soini säger att det absolut inte borde få hända.

- När det gäller fuktspärrar borde inga fel få ske. Det är viktigt att understryka nolltoleransen gällande det för de som utför jobbet. Det här är klart vårt fel, och följderna det har haft på invånarna är orimligt stora, säger Soini.

Pitsitalon vesivahinko / Jätkäsaari / 25.03.2017
Bildtext Spetshuset, eller Pitsitalo.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Soini förklarar att byggarbetet är en summa av många olika parters insatser: planerare, producenter och underleverantörer.

- Hur bra man än planerar kan det tyvärr ske mänskliga misstag och arbetsfel. Vi tar ansvar för våra fel och reparerar dem. Alla reparationer i huset har nu gjorts.

Artikeln är skriven utgående från Saija Nironens nyhet för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln