Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Tecken på fuskbygge i annars imponerande villa-thriller

Från 2017
Eva Frantz roman Blå Villan i en blandskog ute i Åbo.
Bildtext Eva Frantz roman Blå Villan flyttar fokus från skärgården till skogen och småstaden.
Bild: Yle/Adrian Perera

Övergrepp, bloggtroll och biljakter skakar om småstadsidyllen i Eva Frantz senaste deckare Blå Villan. Men trots den skickliga blandningen av mys och mysterium känns romanen inte helgjuten, skriver frilanskritikern Adrian Perera.

Välkommen till Blå Villan - Svenskfinlands populäraste lifestyleblogg, med tips på de bästa och mest etiska blusarna, blommorna och barnmaten. Utforska bloggaren Becca Stenlunds perfekta hushåll där fläckfria kaffebord från sekelskiftet döljer alla tecken på ett sönderfallande äktenskap. Klicka upp bilder på Beccas allvarliga femåriga son Bruno och kritisera Beccas föräldraskap i kommentarsfältet. Du kan vara lugn, du är i gott sällskap – Becca får hotfulla kommentarer hela tiden.

I Eva Frantz andra roman Blå Villan blandas bloggar och Bron för att skapa en lättläst och rolig deckarthriller. Likt debuten Sommarön bjuder Frantz in till en värld av karaktärer och krim, men denna gång vrids tempot upp med snabba klipp och den ständigt närvarande jakten på en osedd förövare.

Bild på Eva Frantz i gul tröja mot röd bakgrund.
Bildtext Eva Frantz.
Bild: © Helen Korpak

Yttrandefrihet: med äktenskapet som insats

Knappt ett år efter en lyckad debut rört sig Frantz vidare från ankdammens stränder till ett mindre utforskat, men ändå aktuellt skär: kommentarsfältet.

Resultatet hör till de starkaste och mest intressanta delarna av romanen. Yttrandefriheten problematiseras genom paret Stenlunds äktenskap, där paret till stor del glidit från varandra på grund av inläggen från fans och nättroll.

Här uppmärksammas också ett av internätets offer: moderatorn – personen som måste läsa igenom och godkänna alla svar och inlägg, oftast med sitt psykiska välmående som insats.

En serie med Glad drivkraft

På många sätt är Blå Villan en finlandssvensk version av den dansksvenska kritikerrosade kriminalserien Bron. Utredningen leds av ett omaka par: Anna Glad, den drivna kvinnan som byter kläder på kontoret och har problem med privatlivet, och Rolf Mårtensson, den charmigt leende nallebjörnen. De har till och med en tekniker med invandrarbakgrund, men det förblir oklart om han är lika snygg som Bron-obducenten (Gabriel Flores Jair).

Bron, andra säsongen, Martin och Saga.
Bildtext TV-serien Brons huvudkaraktärer från andra säsongen: Martin Rohde (Kim Bodnia) och Saga Norén (Sofia Helin).
Bild: Yle Kuvapalvelu / Carolina Romare

Förstås finns det skillnader: där Bron satsade på storslagna mord, möjliga autismdiagnoser och en gråbrun vardag sker det enbart ett mord i Blå Villan. Folk knivhuggs med fruktkniv och den enda diagnos som kan slås fast är möjligtvis depression, och den beror på arbetslöshet.

Huruvida Blå Villan är tänkt som en lek med Bron eller inte är oklart, men faktum att bägge verk existerar och kan jämföras gör Villans invånare intressantare. Intrycket blir både avväpnande och avslöjande, särskilt då det kommer till vilka outtalade fördomar som florerar i Svenskfinland.

Blå Villan ska bli starten på en ny romanserie med Glad i spetsen. Men av paret Glad och Mårtensson är det spännande nog den vita medelåldersmannen Mårtensson som framstår som den fräschare och intressantare. Medan Glad traskar igenom de sedvanliga troperna för en stark och driven kvinnlig karaktär är Mårtensson fri att leka med fördomar man kan ha om en 50-årig mysgubbe. Man får alltså hoppas att Mårtensson figurerar också i fortsättningen.

Där bygget skaver

Trots många imponerade inslag finns det ändå skavanker med Blå Villans arkitektur. Romanen är indelad i kapitel, men varje kapitel byter friskt mellan karaktärer i olika tidsplan och miljöer. Problemet är att dessa hopp inte markeras grafiskt på något sätt (vanligtvis brukar dessa hopp signaleras med *** eller liknande tecken), och när ett hopp sker mellan två sidor kan händelseförloppet bli svårt att hänga med i.

Dessa snabba klipp osynliggörs ibland ytterligare av karaktärernas rätt likartade världssyner (nyliberal och sansad) och språkbruk (fler karaktärer använder till exempel "fy fasiken" eller "bönan" – uttryck som möjligen framstår som klass- eller åtminstone åldersmarkörer).

Bloggskribent.
Bildtext Bloggvärldens inverkan på marknaden, samt vem som bor i bloggosfären nyanseras under romanens gång.
Bild: Creative Commons / LEEROY Agency

Detta blir särskilt intressant då man följer med femåringen Bruno och tonåringen Linnea Phan, som trots sina olika bakgrunder på det stora hela ser världen på samma sätt som till exempel Anna Glad.

Till exempel Bruno är ett barn som fått vara med om att hans föräldrar flyttat isär och hans mor hamnat på sjukhus efter ett våldsamt övergrepp. Bruno är den första personen som hittar henne blodig och medvetslös på golvet. Ändå är Bruno en käck och välanpassad unge. I slutet av boken har Bruno varit med om såna psykologiska påfrestningar att han antagligen blir tvungen att gå i terapi en längre tid framöver, men inget av det här syns i hur han beter sig, eller vad han tänker.

Smutsig hand klämmer Barbie-docka.
Bildtext Våldet och oron i karaktären Brunos vardag sätter nästan inga spår i karaktären, enligt recensenten Adrian Perera.
Bild: Pixabay

Förklaringen till fallet Bruno och Linnea är att Bruno är "den tappra lilla farbrodern" och Linnea en "skärpt böna" (Phan och hennes familj kunde diskuteras mer ingående, för deras porträttering säger en del om vad som förväntas av invandrare), men det känns ändå som att berättandet går miste om två intressanta möjligheter till att variera perspektiven. Något som fungerar väldigt bra i skildringen av bloggvärlden.

Avslutningsvis: problemet med avslutningen

Medan Sommarön led av ett tungrott slut där alla delar av mysteriet skulle avslöjas av en gudalik kursiverad berättarröst, läggs pusselbitarna i Blå Villan i en förhörssituation. Slutet visar tydligt på fördelarna med att ha utpräglade utredare vars syfte är att nysta i de spännande händelserna.

En grön skogsstig i Hallis, Åbo
Bildtext Bland annat figurerar skogen i en av bokens mest spännande jakter.
Bild: Yle/Adrian Perera

Men här sker något av en överkorrigering då mördaren erkänner allt på ett uppslag, förklarar hur saker och ting hänger ihop och hånler.

Det blir särskilt överraskande då en stor del av utredningen har stött på patrull: Vittnen minns inte eller har inte sett vem förövaren är, bevismaterialet har varit rätt bristfälligt och oftast har man förlitat sig på antaganden om hur saker ligger till (visserligen övertygande men ändå).

Det blir med andra ord inte riktigt klart varför mördaren vill berätta allting, förutom att romanen lider mot sitt slut…

Med detta sagt levererar Frantz fortfarande fina lässtunder. Förhoppningsvis fortsätter Glad-serien i cozy crime-genrens tecken, möjligtvis med lite mer finlandssvensk erotik nästa gång (jag väntar fortfarande på svaret på frågan: måste någon verkligen dö i mystiska omständigheter innan ett gift heteropar lyckas ha sex)?

Diskussion om artikeln