Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: Boko Harams masskidnappning av 200 flickor var oplanerad

Från 2017
En grupp nigerianer håller en ceremoni för det kidnappade flickorna år 2015. Över hälften av flickorna hålls fortfarande gisslan.
Bildtext En grupp nigerianer håller en ceremoni för det kidnappade flickorna år 2015. Över hälften av flickorna hålls fortfarande gisslan.

Nyhetsbyrån Reuters har fått tag på uppgifter som tyder på att terrororganisationen Boko Harams masskidnappning av 200 skolflickor var oplanerad. Kidnappningen var och är organisationens största pr-trick.

Boko Haram kidnappade flickorna från den nigerianska staden Chibok år 2014.

I en dagbok som Reuters har fått tag på beskriver en av de kidnappade flickorna, Naomi Adamu, hur kidnappningen gick till.

Enligt Adamu bröt sig gruppen egentligen in i skolan för att stjäla maskiner till ett bygge. Planen misslyckades eftersom det inte fanns något att stjäla och männen blev osäkra på vad de skulle göra med de 200 flickorna, skriver Adamu.

En av männen tyckte att de skulle bränna upp skolan och flickorna, men en annan invände och föreslog att de skulle föra dem till Boko Harams läger i Sambisa.

21 flickor frigavs från Boko Haram i oktober 2016.
Bildtext 21 flickor frigavis i oktober 2016, två år efter att de kidnappats.

Reuters har inte kunnat bekräfta uppgifterna i dagboken eftersom den nigerianska regeringen fortfarande håller på att förhandla om frigivningen av en del av flickorna.

Kidnappningen är Boko Harmas mest kända pr-trick. USA:s dåvarande första dam Michelle Obama deltog också i kampanjen för att frige flickorna.

Gemensam dagbok

Naomi Adamu, som för tillfället befinner sig i ett skyddshem i huvudstaden Lagos, har delvis skrivit dagboken tillsammans med några andra av de kidnappade flickorna. Texterna är på engelska och ibland på osammanhängande hausa.

- När en inte orkade skriva tog någon annan vid, säger Adaum till Reuters.

Dagboken beskriver de hemskheter som Boko Haram utsatte flickorna för. De misshandlades regelbundet och tvingades att gifta sig och konvertera till islam.

Efter att fem flickor försökt fly tvingade krigarna de andra klasskamraterna att halshugga dem.

I maj frigav Boko Haram 82 flickor som kidnappats 2014.
Bildtext I maj frigav Boko Haram ytterligare 82 flickor.

Också hoppingivande

Samtidigt visar dagboken hur flickorna vägrade ge upp hoppet om att bli räddade. De hittade också på underhållande och elaka smeknamn till krigarna.

Hälften av flickorna har ändå fortfarande inte frigetts.

Adamu berättar att en av hennes goda vänner, som också skrivit dagboken, ännu hålls gisslan.

- Hon var tvungen att gifta sig med en av krigarna eftersom det varken fanns mat eller vatten. Jag tänker fortfarande på henne, det gör ont.

Nigerianer påväg för att slåss mot islamistgruppen Boko Haram
Bildtext Boko Haram har dödat 20 000 personer och drivit åtminstone 2 miljoner människor på flykt.
Bild: EPA/STR

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln