Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö: Kommunalvalet ska inte tas om

Från 2017
Juha Kaunismaa från Hangö ställer upp för kristdemokraterna i riksdagsvalet 2015.
Bildtext Juha Kaunismaa har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen gällande frågan om Outi McDonalds valbarhet.
Bild: Yle

Det finns ingen orsak att ta om kommunalvalet i Hangö. Det anser centralvalnämnden i Hangö som ber att Högsta förvaltningsdomstolen förkastar Juha Kaunismaas (KD) besvär.

Kaunismaa besvärade sig i våras till Helsingfors förvaltningsdomstol. Han krävde att kommunalvalet i Hangö tas om eftersom centralvalnämnden inte godkände att partikamraten och tidigare ledande läkaren Outi McDonald (KD) ställde upp i valet.

Förvaltningsdomstolen ansåg i sitt beslut i början av juli att Hangö centralvalnämnd gjorde rätt då den beslutade att McDonald inte var valbar och förkastade Kaunismaas besvär.

Den stora frågan: Är McDonald anställd av staden eller ej?

Det hela handlar om huruvida McDonald fortfarande kan anses vara anställd av Hangö stad eller ej.

Förvaltningsdomstolen och Hangö centralvalnämnd anser att McDonald fortfarande är anställd av staden och att tjänsten som ledande läkare är så pass viktig att hon inte var valbar.

Kaunismaa som är ordförande för Kristdemokraterna i Hangö anser att McDonald inte längre är anställd av Hangö stad och att hon borde ha fått ställa upp i valet.

Besvärsprocess också om McDonalds uppsägning

Hangö stad beslutade för några år sedan att förflytta Outi McDonald från posten som ledande läkare till en vanlig läkartjänst vid hälsocentralen. Senare beslutade staden att säga upp henne.

Det här ledde till en lång besvärsprocess och därför har Hangö stads beslut om att säga upp McDonald ännu inte trätt i kraft.

Frågan kommer slutligen att avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen.

Diskussion om artikeln