Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det största driftstoppet någonsin börjar på Borealis i Sköldvik

Från 2017
Årsrevision på Borealis i Sköldvik
Bildtext En starkare fackla än vanligt kan ses på Borealis område i Sköldvik.
Bild: Yle/Sune Bergström

Från och med nästa vecka kan man se större facklor och höra mer buller från Borealis i Sköldvik i Borgå. Det är frågan om det största driftstoppet någonsin kostnadsmässigt. Driftstoppet pågår i åtta veckor.

Driftstopp genomförs vart femte år, och i år satsar Borealis en rekordsumma. 42 miljoner euro går till underhållsarbetet och 65 miljoner till olika projekt under driftstoppet.

Efter detta driftstopp ska enheterna fungera som en schweizisk klocka i fem år framåt.

Nedkörningen av de olika produktionsenheterna inleds på tisdag den 22 augusti och sker stegvis. Hela nedkörningsperioden beräknas ta ungefär två och en halv vecka.

Borealis produktionsområde.
Bildtext Nedkörningen inleds den 22 augusti.
Bild: Yle/Carmela Walder

Först i tur står service- och underhållsarbeten av olefinenheterna. Olefinenheten står inför de största förändringarna under driftstoppet.

Nedkörningen på plastfabriken påbörjas på torsdag den 24 augusti.

De sista nedkörningarna görs under veckoslutet 7-9 september.

Förbättrad konkurrenskraft

De egentliga driftstoppsarbetena påbörjas måndagen den 28 augusti. Anläggningarna startas stegvis från och med lördagen den 23 september och beräknas vara i normaldrift under den senare halvan av oktober.

Förutom buller och större säkerhetsfacklor ökar också trafiken på vägarna till Sköldvikområdet. Totalt 2 400 utomstående personer arbetar med driftstoppet, och totalt 3 000 arbetare är involverade i arbetet.

Målet med driftstoppet är att förbättra Borealis konkurrenskraft, och producera bättre och renare produkter. Dessutom ska produktionsprocessen bli mer energieffektiv.

Den mängd energi som sparas i och med förbättringen skulle räcka till för att värma upp 8 000 egnahemshus.

En viktig aspekt av driftstoppet är säkerheten och Borealis uppger att man inte tummar på säkerheten för att hålla tidtabellen

Diskussion om artikeln