Ålänningar vill studera i Sverige - skärpta krav drabbar oss rejält, säger gymnasierektor
Ålänningarna har drabbats hårt av att universitet och högskolor i Sverige justerat sina poängskalor vid intagningen.
70 procent av eleverna på Ålands lyceum brukar söka sig till Sverige för att studera.
- Det har drabbat oss rejält i och med att man ändrade gränserna. Det stora problemet är att det kom så sent till vår kännedom, vad det innebar och vilka de nya gränserna är, säger rektor Marcus Koskinen-Hagman på Ålands lyceum.
Sverige populärt för studier
Upp till 70 procent av skolans elever, cirka 200-300 personer, brukar ansöka om en studieplats på svenska universitet och högskolor. Hur många ansökte i år är ännu oklart.
Till skillnad från övriga finländare ansöker ålänningarna på basis av sitt gymnasieexamensbetyg och inte studentbetyget.
För att få maximala poäng har åländska tidigare behövt 9,50 poäng. Nu har gränsen höjts till 9,73.
- Det är väldigt väldigt få som når upp till det här, säger Koskinen-Hagman.
Man kan spekulera om det till och med varit för lätt för ålänningarna och övriga finländare att få en plats i Sverige.
Marcus Koskinen-Hagman, rektor
Koskinen-Hagman säger att det hittills har varit förhållandevis lätt för ålänningar och övriga finländare att få en studieplats i Sverige.
- Man kan spekulera om det till och med varit för lätt för ålänningar och finländare överlag att få en plats i Sverige. Har man i Sverige varit lite väl hård mot sina egna studerande?
Mycket hallå
Frågan har väckt stor uppståndelse på Åland. Arga insändare har publicerats i Nya Åland och skribenter har vädjat till den så kallade Ålandsöverenskommelsen för att garantera de unga en studiemöjlighet i Sverige.
Är Sverige på något sätt skyldig att garantera ålänningar plats på högskolor och universitet?
- Nej, inte garantera en studieplats, men nog att vi ska beredas plats på lika villkor till de svenska universiteten och högskolorna. I det större perspektivet skulle jag säga att det är lika villkor att de svenska eleverna behandlas lika som de åländska eller finska, säger rektorn.
Enligt Koskinen-Hagman finns det också förståelse för förändringen bland hans elever. Det han själv ställer sig kritiskt till är den korta framförhållningen i beslutsfattandet.
Åländska elever kan ansöka om studieplats också genom att delta i det svenska högskoleprovet. Samma gäller studerande från övriga delar av Finland.
Sverige blev strängare mot studenter från Finland - Fanny kom på reservplats 653 till juridiklinjen i Lund
Strängare poängskalor ska gynna svenska studenter.
Artikeln har korrigerats och förtydligats 18.8.2017 9:30. I stycke fem har formuleringen Till skillnad från svenskar .... ersatts med Till skillnad från övriga finländare...
I övriga delar av texten har förtydligats att det varit lika krävande för övriga finländare att söka studieplats i Sverige som för ålänningarna.