Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lindfors jagar OS-plats i kvaltävling – finska mästaren Peltonen stannar hemma

Från 2017
Viveca Lindfors i VM i Boston 2016.
Bildtext Viveca Lindfors representerar Finland i Oberstdorf.

Konståkningsförbundet har beslutat att skicka Viveca Lindfors till den olympiska kvaltävlingen i Oberstdorf i september. Det innebär att Emmi Peltonen som representerade Finland i hemma-VM i våras stannar hemma.

Viveca Lindfors ska försöka fixa en nationsplats åt Finland i OS-kvalturneringen i Oberstdorf i september. Beslutet att skicka Lindfors till kvaltävlingen fattades förra veckan på ett uttagningsläger i Vierumäki.

Det innebär att Emmi Peltonen inte får åka trots att hon vann FM-guld förra säsongen och var bästa finländare i EM. Peltonen var dessutom Finlands enda representant i hemma-VM i våras.

Lindfors har uppvisat fin form hela försäsongen medan Peltonen på grund av sjukdom inte kunde visa vad hon går för på uttagningslägret.

Det tävlas om sex nationsplatser i tävlingen i södra Tyskland. I fall Lindfors lyckas vika en av dem till Finland väljs Finlands OS-representant i ett senare skede. Med andra ord garanterar en fixad nationsplats inte att idrottaren ifråga får den. Förbundet väljer den idrottare som har högre poäng i internationella tävlingar efter EM i januari.

I isdans försöker Cecilia Törn och Jussiville Partanen vika Finland en nationsplats och bland herrarna kämpar Valtter Virtanen om en nationsplats. Kvaltävlingen går av stapeln den 28–30 september.

Vinter-OS ordnas i Pyeongchang i Sydkorea i februari 2018.