Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elias Kuosmanen försöker koppla bort pressen i brottnings-VM

Från 2017
Elias Kuosmanen brottas i VM i Paris.
Bildtext Elias Kuosmanen hoppas på medalj i VM i Paris.

Brottare har inga gruppspel, slutspel eller finalserier i bäst av sju. Det finns bara två stora mästerskap varje år och i dem kan massvis med träning visa sig närmast onödig om en viktig match avgörs på ett enda misstag. Det vet brottaren Elias Kuosmanen.

– Den situationen är svår att klä i ord. Det är hårt jobb i ett år och om man sen förlorar första matchen är allt förbi. Det ger massvis med press för en enda match, säger Elias Kuosmanen.

På måndag får han känna av just det trycket. Brottnings-VM i Paris börjar och Kuosmanen tävlar i grekisk-romersk stil, i klassen under 98 kilo.

– Alla måste hitta sitt eget sätt att hantera pressen. Det mentala kan spoliera ett mästerskap och en miss kan förstöra hela säsongen, säger Kuosmanen.

Hans eget sätt är att ta hjälp av mental träning. Mentala tränare är relativt ovanliga inom brottningen, men Kuosmanen har jobbat med den biten länge.

– På tävling gäller det att tänka så lite som möjligt. För den som på mattan funderar på vad som står på spel går det dåligt. Det gäller att leva i stunden. Ju fler onödiga tankar, desto sämre går det. Man ska bara genomföra matchen och se hur det går, säger Kuosmanen.

Han uppger sig trivas i stora sammanhang, så viktiga matcher ger extra positiv laddning.

– Jag använder den inför mästerskapet för att ge mer feeling, men på mattan brottas jag som i hemmahallen.

Om en match börjar dåligt kan det vara svårt att inte överreagera.

– Det gäller att hålla huvudet kallt och ha tålamod. Det man förstår går att kontrollera. Precis som i de fysiska förberedelserna så finns det på den mentala sidan sätt att reagera på om det blir bakslag direkt i första perioden, säger Kuosmanen.

Löfte år 2012

Nu 21-årige Kuosmanen klassades som ett stort löfte 2012, då han tog hem VM för 17-åringar. Han har senare konstaterat att mästerskapet nästan var ett misstag. Före VM var han sjua i nordiska mästerskapen och två veckor före VM var han bara 17:e bäst i sin åldersklass i EM.

– Rent fysiskt kan det inte ha hänt mycket på den tiden, men då allt stämde blev det en sådan seger. Det var på sätt och vis en olycka, för jag behärskade inte processen på samma sätt som nu, säger Kuosmanen.

Under de två tunga åren som följde på VM-guldet hade han stora problem med skador. Det fick honom att börja tvivla på om kroppen tål de påfrestningar som brottningen innebär. Under det senaste året har han hållit sig skadefri.

– Jag var för laddad när jag brottades tidigare, det kan ha varit orsaken till skadorna. Då jag lärde mig behärska ivern blev laddningsnivån kanske tidvis för låg, men nu känns det att jag hittat rätt aktivitetsnivå, säger Kuosmanen.

Landslagstränaren Marko Yli-Hannuksela räknar med att Kuosmanen tack vare den mentala utvecklingen kan börja ta segrar mot motståndare av ungefär samma, eller till och med lite högre klass på stora mästerskap. Några placeringsmål vill han ändå inte gå ut med. Kuosmanen själv tycker att han har en liten medaljchans.

– Jag kan redan på en bra dag vinna mot vem som helst. Världens bästa har ändå en sådan styrka och rutin att det för dem räcker till segrar också på en lite sämre dag. Jag behöver ha min bästa dag. Jag har skickligheten, så jag har inte så jättelång väg kvar till världseliten. Om jag inte har en medalj runt halsen då jag återvänder är jag missnöjd, säger Kuosmanen.

Finlands lag till brottnings-VM i Paris den 21-26 augusti

Grekisk-romersk stil:
75 kg: Tero Halmesmäki (alla matcher den 21 augusti)
98 kg: Elias Kuosmanen (21.8)
130 kg: Tuomas Lahti (22.8)
Fristilsbrottning:
86 kg: Ville Heino (25.8)
125 kg: Jere Heino (25.8)
Tränare: Marko Yli-Hannuksela, Juha Lappalainen och Ahto Raska.

(FNB)