Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Sirener susar förbi och rykten sprids på sociala medier" - skakat ögonvittne i Barcelona

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 10:37.
Skadade personer sitter på gatan på La Rambla i centrala Barcelona.
Bild: EPA/David Armengou

Finlandssvenska Albert Ducaj bor i Barcelona. När Svenska Yle når honom befinner han sig en bit bort från La Rambla, i ett bostadsområde nära Tibidabo nöjespark.

- Man kan höra ambulanserna ända hit. Det märks nog att någonting större är på gång. Också människors telefoner ringer hela tiden. Det är full panik.

Vi är ändå så pass långt borta att det inte borde vara någon fara för oss, åtminstone än så länge, säger Ducaj.

Folk pratar om att gärningsmannen skulle ha flytt till en restaurang, och att det för tillfället skulle vara ett gisslandrama på gång i en restaurang nära La Rambla.

Albert Ducaj

Folk nära honom är ändå väldigt oroliga. Det märks speciellt på sociala medier och i diverse Whatsapp-grupper som Ducaj är med i.

- Det går förstås en massa rykten - om vad som har hänt, vem som är ansvarig för attacken, hur många som har dött och var gärningsmännen befinner sig.

- Folk pratar om att gärningsmannen skulle ha flytt till en restaurang, och att det för tillfället skulle vara ett gisslandrama på gång i en restaurang nära La Rambla.

Metrotrafiken och alla bussförbindelser är stängda i området, och likaså många större gator nära La Rambla.

Hade tur i oturen - tandläkarbesöket räddade

Ett tandläkarbesök kan ha blivit Ducajs räddning.

- Som tur var jag själv och tog ut en visdomstand i dag - antagligen skulle jag annars ha rört mig i närheten av området där attacken skedde.

- Från området jag bor på måste man ta trafikförbindelser som går genom La Rambla om man ska ta sig till stranden. Dit hade jag annars tänkt åka, ifall jag inte haft tandläkarbesöket, säger Ducaj.

Det är fruktansvärt att sådana här saker händer. Det känns overkligt.

Lokala medier bevakar situationen

Spanska lokala medier finns på plats på brottsplatsen och rapporterar hela tiden om händelsernas förlopp. Också en live Facebook-stream är på gång.

- De råder folk att hålla sig inomhus och borta från det området.

- Jag har inte sett någonting själv, utan fått informationen via spanska lokala medier och genom det som kompisarna har sagt.

- Händelser som dessa får en nog att börja fundera. Det är fruktansvärt att sådana här saker händer, det känns helt overkligt, säger Ducaj.

Diskussion om artikeln