Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo firade Konstens natt – "Det viktigaste är att träffa bekanta"

Från 2017
Uppdaterad 17.08.2017 23:30.
Kashmi dance crew dansar.
Bildtext Kashmi Dance Company dansar.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Jazz, dans, bibliotekscykel, barnmusik och fritt inträde till muséer. Det är bara ett axplock av vad Konstens natt bjöd på i år. De Yle Åboland pratar med är överens om att det viktigaste ändå är att träffa bekanta i vimlet.

En stor del av det svenskspråkiga programmet ägde rum på Svenska Gården. Vädret var stundtals regnigt under kvällen, men där hade ett tillfälligt tak spänts upp över gården.

Det traditionsenliga svenskspråkiga programmet på Gillesgården ordnas med idéella krafter, och i år stod Åbo IFK som huvudarrangör. Under kvällen sålde föreningen korv, pyttipanna och vegetariska wraps.

- Försäljningen har gått nästan överraskande bra redan nu och det kommer nog att fortsätta ännu. Vi har ju tak så regnet spelar ingen roll, säger Niclas som står som frivillig vid matförsäljningen.

Han berättar att det främst är för barnens skull som man ställer upp som frivilligarbetare. Det här är sista året som ÅIFK ordnar det svenska programmet, men han tvivlar inte på att det finns andra aktörer som kan ta över.

- Det är ju bra för alla Åbos svenskspråkiga att det här ordnas.

Korvgrillning på Konstens natt.
Bildtext Niclas steker korv i Åbo.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Programmet öppnades i barnvänlig anda av Apan Anders och föreställningen Mästerkatten i stövlar. Därför bestod publiken till en början främst av barnfamiljer. Till dem hörde Linda Hägerstrand och sonen Hugo.

- Vi kommer hit varje år. Idag blev det först barnmusik vid stadsbiblioteket och nu våfflor.

Linda Hägerstrand med sonen Hugo.
Bildtext Linda Hägerstrand med sonen Hugo.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

"Ankdammsevenemanget framom andra"

För Ruth Illman med barnen Mirjam och Esther samt Misa Ståhl-Norrholm med dottern Siri är Konstens natt på Svenska Gården en tradition.

- Det absolut viktigaste i år var att se Mirjam dansa då Kashmi Dance Company uppträdde. Och så skulle vi äta våfflor också, berättar Ruth Illman.

- Det har varit roligt att träffa kompisarna här också, fyller dottern Esther i.

Esther får medhåll av Misa Ståhl-Norrholm.

- Vi har inte några särskilda programpunkter som inte får missas utan det handlar mer om den sociala biten. Det passar bra i början av hösten då man kanske har varit borta från stan ett tag. Det är ju ankdammsevenemanget framom andra, tillägger hon.

Framtiden för programmet på Svenska Gården oviss

Svenska Gården ska renoveras och de lokaler som huvudbyggnaden nu inhyser ska omvandlas till bostäder. Vad det här innebär för det svenska programmet är ännu oklart. Illman och Ståhl-Norrholm tror inte att det svenska programmet kommer försvinna trots det.

- Man behöver bara se hur många som är här så förstår man att det behövs. Konstens natt på svenska är ju närmast en institution, så det ska nog gå att ordna.

Var då, om ni själv får föreslå?

- Varför inte Vårdbergsparken eller i akademikvarteren? Det finns nog rum bara man börjar leta, menar Illman.

Mirjam Lillhannus, Ruth Illman, Siri Lillhannus, Misa Ståhl-Norrholm och Siri Norrholm.
Bildtext Mirjam Lillhannus, Ruth Illman, Esther Lillhannus, Misa Ståhl-Norrholm, Siri Norrholm.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln