Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 10:34.
Terrorismforskaren Magnus Ranstorp.
Bildtext Magnus Ranstorp är inte speciellt förvånad över att Barcelona var målet.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

- Det är fullt naturligt att polisen utreder det som ett terrorbrott, säger han.

Även om man behöver avvakta innan det går att fastslå att dådet har terroranknytning, finns det mycket som tyder på det, anser han.

Särskilt som dådet inträffade på La Rambla.

- Det är en av de mest välkända platserna i Europa. Det påminner om valet av plats i Berlin, Nice, London och Stockholm, säger han.

- Det är en av de mest välkända platserna i Europa. Det påminner om valet av plats i Berlin, Nice, London och Stockholm.

Hans Brun

Spanien utsattes ett blodigt terrordåd 2004 då 191 människor dödades vid ett bombattentat mot Madrids centralstation. De spanska myndigheterna har också varnat för jihadistiska terrordåd sedan en lång tid tillbaka.

Hans Brun, terroristforskare vid King's College London
Bildtext Hans Brun säger att det är fullt naturligt att polisen utreder det som ett terrorbrott.
Bild: AR Media

- De har rullat upp en del konspirationer och försök. Men det har kommit i skuggan av händelserna i Frankrike, England och Sverige, säger Hans Brun.

Terrorexpert Magnus Ranstorp säger till TT att mycket talar för att Barcelona drabbats av ett terrordåd.

- Tillvägagångssättet är ju bekant från det som skett i övriga Europa, men det är väldigt svårt att säga innan vi vet de exakta detaljerna om förövarna. Men om det skulle vara det så är ju Spanien en ganska aktiv plats på så sätt att man haft 200 aktiva jihadister som dömts för olika typer av terrorbrott, främst i Barcelona och Madrid.

- Det intressanta är ju att spanska myndigheter har rätt bra koll på jihadister, omfånget är inte lika stort som i till exempel Frankrike. Men här har de gjort en miss, det är lite förvånande.

Magnus Ranstorp.

Epicentret ligger i den spanska enklaven Ceuta och Melilla i Nordafrika, säger han.

Ranstorp är inte speciellt förvånad att Barcelona var målet den här gången.

- Det intressanta är ju att spanska myndigheter har rätt bra koll på jihadister, omfånget är inte lika stort som i till exempel Frankrike. Men här har de gjort en miss, det är lite förvånande.

Text: FNB

Diskussion om artikeln