Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets ordförande Pertti Alaja har gått bort

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 08:40.
Pertti Alaja.
Bildtext Pertti Alaja.
Bild: Lehtikuva

Pertti Alaja har gått bort efter en lång kamp mot cancer. Bollförbundets ordförande somnade in under natten till fredag, bekräftar Alajas bror Erkki på Twitter. Ännu i maj hoppades Alaja på att kunna återvända till ordförandeposten.

Vid årsskiftet kom beskedet att Alaja drabbats av cancer. Under våren genomgick han behandlingar för sjukdomen och i maj opererades han.

Under natten till fredag var kampen över. Erkki Alaja meddelar på Twitter att den käre brodern förflyttat sig till himmelska fotbollsplaner.

Alaja var också en meriterad fotbollsspelare. Under sin aktiva karriär hann Helsingforssonen spela för såväl HJK, Haka, OTP som Malmö FF. Alaja representerade Finland på landslagsnivå 29 gånger.

Som tränare lotsade Alaja HIFK och Pallo-Pojat. Den tidigare målvakten fungerade också som målvaktstränare för landslaget i slutet av 1980-talet.

Efter tränarkarriären började Alaja arbeta för Bollförbundet. Från 1991 till 2000 var Alaja generalsekreterare för förbundet, och sedan viceordförande från 2004 till 2006. Alaja tog över som ordförande år 2012 och satt på posten fram till sin död. Alaja blev 65 år gammal.

Under Alajas sjukskrivning har Markku Lehtola fungerat som Bollförbundets ordförande.