Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

Från 2017
Uppdaterad 18.08.2017 14:58.
Terrorismforslare Mats Fridlund.
Bildtext Professor Mats Fridlund forskar i terror vid Aalto-universitetet.

Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var ingen stor överraskning.

- Naturligtvis är varje terrordåd oväntat när det sker. Men att det skedde ett terrordåd i Spanien var inte alls oväntat, säger professor Fridlund, som forskar i terrorism vid Aalto-universitetet.

Enligt honom har Spanien länge varit aktuellt då det gäller terrordåd i Europa. Landet har en lång historia av terrorism som går tillbaka till 1960-talet och den baskiska separatistgruppen ETA.

I mer modern tid minns vi bombdådet i tunnelbanan i Madrid 2004.

"De senaste attackerna skiljer sig från tidigare"

Fridlund konstaterar också att det i Spanien finns en radikaliserad miljö, precis som i flera andra europeiska länder som drabbats av terrordåd under de senaste åren.

Enligt Fridlund verkar gårdagens och nattens attacker i Spanien skilja sig från många tidigare i att de var koordinerade och organiserade.

Det verkar inte vara frågan om enskilda attacker, utan de verkar vara kopplade till varandra.

― Mats Fridlund

- De verkar ha varit väl organiserade jämfört med många tidigare. Det ligger sannolikt en grupp bakom dem, säger han.

"Västerländska samhället var målet"

Motivet för attackerna är ännu oklart. Enligt Fridlund verkar det inte finnas någon specifik händelse man kan koppla dem till – enligt honom är dådet troligtvis en attack mot det västerländska samhället.

La Rambla, där en man på torsdag eftermiddag körde en paketbil in en folkmassa, är en välkänd plats, precis som Berlin, Nice och London som tidigare drabbats av terrordåd.

Enligt Fridlund är det ändå relativt tryggt att resa till populära turistmål i Europa.

- Jag tycker inte man behöver vara orolig. Det är väldigt ovanligt att något sådant sker, det är en väldigt liten risk.

Hans Brun, terroristforskare vid King's College London
Bildtext Hans Brun
Bild: AR Media

Bilattacker billiga och enkla för terroristerna

Terrordådet i Barcelona följde samma mönster som många tidigare terrordåd; Nice, Berlin, Stockholm, London och senast Charlottesville.

– Ökningen beror främst på att terrorgrupper har uppmuntrat till den här typen av attacker via olika propagandakanaler. Det är också en väldigt enkel och billig typ av attack att genomföra eftersom man inte behöver få tag på sprängmedel eller skjutvapen för att lyckas, säger terrorforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan i Sverige.

Enligt Brun är det svårt att stoppa den här typen av dåd där man använder sig av så pass enkla redskap som en kniv eller ett fordon som vapen.

– Det är nästintill omöjligt att vara hundra procent effektiv när det gäller terrorattacker av det här slaget. Det vi måste göra på lång sikt för att få stopp på de här attackerna är att bemöta och oskadliggöra propagandan och ideologin som ligger bakom attackerna och uppmuntrar till de här tankarna och idéerna, säger han.

IS uppmuntrar till den här typen av attacker, personer genomför dem sen på egen hand men blir sedan ändå en del av gruppens propagandamaskineri.

― Hans Brun

Svårt att stoppa propagandan

Att stoppa propagandan blir ändå allt svårare, och för att lyckas krävs det enligt Brun ett internationellt samarbete för att det ska lyckas.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet i Barcelona, men enligt Brun är det rätt så osannolikt att gruppen varit med och planerat själva attacken.

– Det som är problemet är att IS uppmuntrar till den här typen av attacker, personer genomför dem på egen hand men blir sedan ändå en del av propagandamaskineriet, säger han.

Diskussion om artikeln