Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker kräver utredning om skoltransporterna i Esbo

Från 2017
Skoltaxi
Bild: YLE/Maria Helsing

Den finska utbildnings- och dagvårdsnämnden begär att Esbo stad ska utreda de problem som framkommit i Esbobarnens skoltransporter.

- I nämnden vill vi veta vad Esbo stad tänker göra för att få skoltransporterna att fungera. Vi har hört om fall där barn inte förts ända fram till hemmet och om förseningar, säger nämndens viceordförande Inka Hopsu (De gröna).

Skoltransporterna har väckt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Det är särskilt barn med specialbehov eller någon funktionsnedsättning som påverkats, eftersom skolskjutsarna i Esbo i år konkurrensutsatts enligt område och inte enligt skjutstyp.

- Vi bad om en rätt så omfattande utredning för att det finns några brister och försummelser med hänvisning till andra företag, men de största försummelserna gäller Kajon, säger Mika-Erik Walls (SDP) som är ledamot i nämnden.

Politikerna kräver nolltolerans - inget barn får lämnas ensamt

På Esbo stad har man betonat att problemen gäller mindre än en procent av skoltransporterna. Nämnden efterlyser nolltolerans, och betonar att felen varit allvarliga.

- Bildningssektorn som helhet måste vara medveten om hur allvarlig situationen har varit. Ett fall är för mycket, säger Walls.

Under de senaste veckorna har åtminstone tre gånger barn med funktionsnedsättning lämnats ensamma på skolgården eller vid hemmet. Frågan har också tagits upp i Esbo handikappråd.

Elever på väg till Näse skola

Barn med specialbehov lämnas ensamma av skolskjutsen - Esbo stad får kritik

När taxiföretagen får nya rutter hamnar barnen i kläm.

Diskussion om artikeln