Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordstor trupp till VM – svårt motstånd väntar direkt

Från 2017
Anton Kaisti och Jenny Nyström spelar badminton.
Bildtext För Anton Kaisti och Jenny Nyström väntar en svår uppgift i VM.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

En vinst och sedan en bra match mot stentuff motstånd, det är målsättningen för Jenny Nyström och Anton Kaisti i VM i badminton som börjar nästa vecka. Bättre träningar under Anu Nieminens ledning ska sedan leda till framgång på sikt.

Finland skickar en rekordstor trupp till VM i Glasgow som börjar nästa vecka. Sju spelare kommer att spela i VM och i mixeddubbel är det Jenny Nyström och Anton Kaisti som försvarar Finlands färger.

Nyström och Kaisti kommer att möta det schweiziska paret Oliver Schaller och Celine Bukart i den första omgången. Vinner man den matchen väntar tuffast möjliga motstånd, världsettorna Zheng Siwei och Chen Qingchen från Kina i andra omgången.

– Vi har tränat bra och lottningen har varit gynnsam. Första matchen ska vi vinna och i andra omgången väntar sedan det förstaseedade paret. Det skulle vara fint att få möta dem.

– Jag kan vara nöjd om vi vinner första matchen och sedan göra en bra match mot det förstaseedade paret, säger Nyström till Yle Sporten.

I slutet av 2016 hittade Nyström och Kaisti tillbaka till varandra efter en paus på tre år. Paret har totalt vunnit sex internationella titlar tillsammans. I den senaste turneringen i början av juli gick paret till kvartsfinal.

– Vårt spel har hela tiden blivit bättre. En orsak kanske är att jag tidigare också spelade singel men satsar nu mer på mixeddubbel, säger Kaisti.

Nieminen är nu landslagstränare

Sedan ungefär ett år tillbaka ingår den tidigare toppspelaren Anu Niemien i landslagsledningen och fungerar som tränare.

– Det har varit väldigt bra att ha med Anu. Vi tränar mycket bättre nu och hon kommer med nya saker, säger Nyström.

Nieminen har satsat på att göra träningen mer professionell. Det har också gjort att många spelare har utvecklats mycket den senaste tiden anser hon.

– Läget är ganska bra i landslaget och vi har många som spelar på hög nivå. Vi har fortfarande lång väg till världseliten men möjligheten finns.

– Vi måste bara få lite mera kvalitet i träningarna och det har vi också fått. Vi är mera professionella nu, säger hon till Yle Sporten.

Anu Nieminen slår bollen
Bildtext Anu Nieminen var tidigare Finlands bästa spelare.
Bild: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Målet är OS i Tokyo

Det är inte bara Jenny Nyström och Anton Kaisti som stöter på hårt motstånd tidigt i turneringen. Alla möter seedade spelare senast i den andra omgången.

– Det blir svårt att överraska. I år har vi satsat mer på att spelarna ska utveckla det egna spelet så vi är inte klara ännu. Det är tre år till OS i Tokyo så nu måste vi satsa på att bli bättre för att sedan optimera spelet, säger Nieminen.

Finlands trupp i VM:

Herrdubbel: Kalle Koljonen och Eetu Heino

Damsingel: Nanna Vainio och Airi Mikkelä

Damdubbel: Sonja Pekkoja och Jenny Nyström

Mixeddubbel: Anton Kaisti och Jenny Nyström

Diskussion om artikeln