Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minst två personer döda och flera skadade efter knivdåd i Åbo - gärningsman gripen

Från 2017
Uppdaterad 20.08.2017 16:44.
Knivattack i Åbo 18 augusti 2017.
Bild: Lehtikuva

Knivhuggningen i Åbo utreds som terrorbrott, meddelar polisen. Den misstänkte är en 18-årig marockansk medborgare.

Den misstänkte är gripen och intensivvårdas på sjukhus. Polisen förhörde honom under söndagen, men inga uppgifter om förhöret ges ut. Ytterligare fyra personer greps under fredag kvällen och natten.

Åtta vuxna personer fördes till Åbo universitetscentralsjukhus, och två personer har dött - en av dem på sjukhuset. Bägge dödsoffren är kvinnor.

Regeringen sammanträdde på lördagen eftersom brottsrubriceringen ändrat. Det skrev statsminister Juha Sipilä på Twitter.

På fredag eftermiddag kom rapporterna in om knivhuggningar i centrala Åbo.

En gärningsman knivhögg flera personer, uppenbarligen med start på Salutorget i centrala Åbo kring klockan 16. Mannen sprang sedan i riktning mot Trätorget. Polisen fick larm om händelserna klockan 16.02.

Ögonvittnen berättade kort efter det att de såg flera personer ligga på marken. En kropp var övertäckt.

Polispådrag i Åbo centrum.
Bild: Yle/Andy Ödman

Polisinrättningen i sydvästra Finland uppmanade tidigt folk att avlägsna sig från Åbo centrum. Polisen bedömde vid 19.20-tiden att situationen är förbi.

Cecilia såg när ett av offren attackerades - Spela upp på Arenan

Åbobon Laura Laine var ungefär 20 meter från den plats där knivhuggningarna inträffade på Salutorget.

– Vi hörde att en ung kvinna skrek högt i hörnet av torget. Vi såg en man på torget, en kniv glimtade till och viftade i luften. Jag förstod att han hade knivhuggit något, säger Laine.

Laine berättar att vid det här skedet började folk nära händelserna att reagera. Personalen vid en bar styrde folk inomhus och Laine och hennes vänner förflyttade sig också dit.

Åbo Salutorg några timmar efter terrordådet.
Bildtext Salutorget i Åbo på fredagskvällen.
Bild: EPA / Markku Ojala
Åbobor på stan kommenterar attacken - Spela upp på Arenan

Polisen stoppade gärningsmannen snabbt

Utomstående personer försvarade knivhuggningsoffren och jagade honom då han flydde mot Trätorget.

Kort senare sköt polisen den misstänkte gärningsmannen i benet och grep honom. Klockan var då 16.05. Alltså endast tre minuter efter att larmet kom in.

Polisen har den misstänkta gärningsmannens kniv. Han hade inga andra vapen på sig.

Under fredagen cirkulerade uppgifter om att den misstänkta gärningsmannen skulle ha skrikit något på arabiska. Under lördagseftermiddagens presskonferens berättade polisen att man har nåtts av uppgifter om att någon ropade "Allahu Akhbar" men de uppgifterna är inte bekräftade.

Polisen grep fyra personer i anslutning till dådet på fredagskvällen. De har förhörts flera gånger, och varit villiga att delta i utredningen.

Ytterligare en person är efterlyst internationellt.

Gärningsmannen riktade sig in på kvinnor

Åtta personer, sex kvinnor och två män, skadades i samband med dådet. Bland de skadade finns en italienare, en svensk och en brittisk medborgare.

Det yngsta offret är 15 år och den äldsta 67 år. Tre av dem vårdas fortfarande på intensiven. En av dem är gärningsmannen.

Polisen vill inte ge några ytterligare detaljer om offren och vädjar om ro för de anhöriga. Enligt polisen verkar offren vara slumpmässigt valda, gärningsman och offer kände alltså inte varandra.

Polisen meddelade på lördagseftermiddagen att man misstänker att gärningsmannen valde att attackera kvinnor. De män som skadade sig i samband med attacken hade försökt hjälpa offren.

– Det verkar som om gärningsmannen valde ut kvinnor. Men undersökningen är inte klar och vi har inte kunnat förhöra gärningsmannen, säger utredningsledaren Christa Granroth under Centralkriminalpolisens presskonferens i Åbo på lördagen.

Den misstänkte anlände till Finland i fjol

Myndigheterna jobbade under fredagskvällen med att få reda på den misstänkta gärningsmannens identitet, bland annat i samarbete med den europeiska polismyndigheten Europol.

På lördag förmiddag bekräftade polisen att det rör sig om en 18-årig marockansk medborgare. Polisen utreder dådet som ett terrorbrott.

Enligt MTV:s nyheter har han tidigare fått avslag på sin asylansökan i Finland.

Enligt polisen har den misstänkte genomgått en asylprocess men man ville inte gå in på några detaljer under lördagens presskonferens. Han anlände till Finland i fjol.

Den huvudmisstänkte har bott i Åbo och han har också bott på en flyktingförläggning.

Utöver 18-åringen är också fyra andra personer gripna. Även de är marockanska medborgare. Den huvudmisstänkte känner de övriga misstänkta.

De här fyra personernas eventuella roll i händelseförloppet är ännu oklar. På söndagen meddelade Centralkriminalpolisen att det ännu inte är klart ifall man kommer att begära dem häktade på måndagen.

Höjd beredskap

Beredskapen har också höjts nationellt - till exempel på viktiga knutpunkter såsom hamnar och Helsingfors-Vanda flygplats. Tallink Silja kräver identitetsbevis på samtliga passagerare som reser från Åbo till Sverige.

Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen deltar i utredningen av dådet.

Skyddspolisen meddelade under sin presskonferens på lördagen att det troligtvis är frågan om en terrorattack. Om det finns en koppling till IS kommer det att vara en av huvudfrågorna i Skyddspolisens utredning.

Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

– Det misstänkta terrordådet i Åbo motsvarar vår terrorhotnivå. Den misstänkta gärningsmannens profil är likadan som i de senaste tidernas radikalislamistiska terrordåd i Europa, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Enligt inrikesminister Paula Risikko (Saml) är också Migrationsverket inkopplat i utredningen.

Allmänheten kan hjälpa undersökningen genom att skicka bilder och videoklipp på dådet till Centralkriminalpolisen via mobilapplikationen WhatsApp till numret 046 534 2316.

Krishjälp erbjuds i Åbo

Åbo stad arrangerar krishjälp för allmänheten på telefonnumret 040 638 3659. Krisgruppen finns på plats på samjouren i T-sjukhuset, ÅUCS, Keramikfabriksgatan 1.

En bönestund ordnades under kvällen i Åbo domkyrka. Offren hedrades i hela Finland med en tyst minut på söndagen klockan 10.
En strid ström av människor har under lördagens lopp lämnat blommor och ljus vid Salutorget i Åbo.

Människor samlas kring blommor och ljus på Åbo torg.
Bildtext Salutorget i Åbo på lördagseftermiddagen.

President Sauli Niinistö har kallat dådet omskakande och fegt. Han har också framfört sina kondoleanser.

– Jag vill, å alla finländares vägnar, uttrycka mina djupaste kondoleanser till offren, deras anhöriga och närstående, säger Niinistö och lyfter också fram hjältedåden under fredagen.

– Låt oss minnas det mod och den godhet vi såg vid Åbo torg. Utomstående satt sitt eget liv på spel för att rädda offren.

"Vi är inte längre en ö"

Också statsminister Juha Sipilä har fördömt dådet och framfört regeringens kondoleanser till offren.

– Vi är inte längre en ö. Terrorn har nått Finland. Men man ska inte dra för långtgående slutsatser på basis av ett enskilt dåd.

– Finland är fortsättningsvis ett av världens säkraste länder. Vi ska jobba för att det så ska förbli, säger Sipilä och vädjar efter sans och förtroende.

Händelserna i Åbo har fått stor spridning internationellt. Medier över hela världen rapporterar om utvecklingen.

Artikeln uppdaterades 18.08.2017 klockan 22:00 med mera uppgifter om gärningsmannen, president Sauli Niinistös uttalande samt bönestunden i Åbo domkyrka.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 9.13 med uppgifter om att gärningsmannen och två offer intensivvårdas, att fyra personer gripits och att offren verkar vara slumpmässigt utvalda.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 10.08 med uppgifter om den misstänktes identitet och att dådet utreds som terrorbrott.

Artikeln uppdaterad 19.08.2017 klockan 11.58 med uppgifter om att regeringen sammanträtt och att de gripna är fem till antalet, inte fyra.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 14.10 med uppgifter om att den misstänkta gärningsmannen uppges ha fått avslag på sin asylansökan i Finland.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 14.38 med uppgifter om offrens nationaliteter och att man misstänker att gärningsmannen i första hand attackerat kvinnor.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 15.19 med uppgifter om att polisen nåtts av obekräftade uppgifter om att någon ropade på arabiska i samband med dådet.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 15.34 med uppgifter om att Skyddspolisen utreder dådet som en terroristattack, men att terrorhotnivån i Finland inte skärps.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 15.44 med uppgifter om att man håller en tyst minut i Finland på söndagen klockan 10.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 16.17 med statsminister Juha Sipiläs kommentarer.

Artikeln uppdaterades 19.08.2017 klockan 17.54 med uppgifter om offrens ålder.

Artikeln uppdaterades 20.08.2017 klockan 12.11 med uppgifter om planerat polisförhör med den misstänkta gärningsmannen.

Artikeln uppdaterades 20.08.2017 klockan 12.17 med uppgifter om att en person är efterlyst internationellt.

Artikeln uppdaterades 20.08.2017 klockan 14.12 med uppgifter från Centralkriminalpolisen om förhören som fortsatt med fyra misstänkta marockaner, som känner gärningsmannen.

Artikeln uppdaterades 20.08.2017 klockan 16.45 med uppgifter om att polisen nu har förhört den huvudmisstänkta.