Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Knivdådet i Åbo - det här är ännu oklart

Från 2017
Frågetecken på bild av Åbo torg efter knivattacken.

Knivattacken i Åbo under fredagseftermiddagen föranledde flera rykten. På sociala medier spreds exempelvis snabbt felaktig information om förövarnas och offrens antal.

Några av felaktigheterna kunde rättas till under fredagskvällen, andra öppna frågor väntas vi få svar på under de närmaste dagarna.

Här listar vi några av de frågor som fortfarande är öppna.

1. Motivet till dådet

Polisen utreder tillsvidare inte attacken som ett terrordåd. Men på grund av att man polisen har höjt beredskapen i hela landet kan det alternativet inte uteslutas.

Den misstänkte gärningsmannen har ännu inte förhörts, och det kommer att ta tid att höra ögonvittnen och granska materialet från övervakningskamerorna kring Åbo torg.

2. Verkade gärningsmannen ensam?

I sociala medier har det spridits rykten om att det skulle ha funnits flera gärningsmän. Polisen har dock bekräftat att det finns en misstänkt i det här skedet (som har gripits).

Centralkriminalpolisen är öppen för möjligheten att det kan dyka upp flera potentiella misstänkta.

Helsingin Sanomat rapporterar att flera personer har gripits i samband med knivdådet - men hittills är det oklart om de har något att göra med dådet.

3. Gärningsmannens identitet

Polisen har beskrivit gärningsmannen som ung man med utländsk bakgrund. Men det är allt vi vet i det här skedet.

Polisen utreder om mannen finns i polisens egna eller i Migrationsverkets register.

Mannen befinner sig på sjukhus till följd av skottskadan som polisen åsamkade honom. Det är inte klarlagt hur allvarligt skadad han är.

4. Offrens hälsotillstånd

Två personer dog i attacken, en av dem på Åbo torg och en på sjukhuset. Tre av de sex offren befinner sig på intensivvården på sjukhuset, de övriga vårdas fortsättningsvis också på sjukhus.

Närmare uppgifter om offrens hälsotillstånd finns inte.

5. Vad händer i videon från Köpmansgatan?

En video har delats på sociala medier som visar en grupp män som springer längs med Köpmansgatan i Åbo. Åtminstone en av männen har något föremål i handen.

Det är inte klart om mannen med föremålet är den misstänkte gärningsmannen, eller om han hör till dem som jagade gärningsmannen. Oklart är också exakt vad någon av männen på videon skriker - det har tolkats till "allahu akbar" men också till "varokaa".

Polisen kan inte bekräfta vad som sker på videon innan personerna har förhörts.

6. Skåpbilen som polisen letade efter

Polisen gick under fredagskvällen ut med en efterlysning på en vit skåpbil. Senare meddelade polisen att de hittat bilen.

Fortfarande är det oklart exakt om och i såfall hur bilen hänger ihop med knivdådet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel.