Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rädslan är det som skrämmer

Från 2017
Studentpräst Mia Pusa i Åbos campukapell
Bildtext Studentpräst Mia Pusa
Bild: Maud Stolpe{yle

Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

Mia Pusa berättar att hon själv fick reda på vad som hänt via sin man som jobbar invid Trätorget i Åbo, där man hört skottlossning.

Står till förfogande

Det första Mia Pusa gjorde var att kontakta sina studentorganisationer och meddela att hon står till förogande för dem som behöver henne.

Via sociala medier informerade hon också om den krishjälp som genast kom igång på olika håll i Åbo.

På fredag kväll deltog hon också i den andakt som hölls i Åbo domkyrka och var tillgänglig för dem som kunde tänkas behöva henne.

Som vanlig Åbobo är Mia Pusa lika chockad som alla andra men som studentpräst har hon fått utbildning i krishjälp med polisprästen i Helsingfors.

Själv ställer hon gärna upp där det behövs om det sedan gäller att koka kaffe eller hålla själavårdssamtal.

sorgflaggning
Bildtext sorgflaggning i Åbo
Bild: Maud Stolpe/Yle

Gamla traumor dyker upp

Mia Pusa utgår från att många människors gamla traumor kommer att dyka upp och dom måste bearbetas. Det lär bli psykologer och psykiatrer som får ta itu med dem.

Det hon räknar med att hon kommer att känna av är den osäkerhet och oro som folk kommer att känna då de inte känner sig trygga i sin egen stad. Det här kan man räkna med att håller på hela hösten.

Mia Pusa är också rädd för att det som nu inträffat kommer att få rasistiska påföljder, tyvärr.

Mia Pusa har själv invandrarvänner och hon säger att de är lika chockade som alla andra över knivdåden i Åbo. Hon säger att hon är stolt över de här vännerna som ordnar en manifestation på lördagen för att visa att de också motsätter sig dåd av det här slaget.

Mia Pusa är i princip ledig på söndagen men är beredd att ställa upp som krishjälp om det behövs. På måndag är hon tillgänglig på jobbet som vanligt.

Diskussion om artikeln