Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

Från 2017
Uppdaterad 19.08.2017 23:37.
Professor Mats Fridlund
Bild: Stina Sirén/ Yle

Terrorismforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i så fall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Hur kommenterar du att det utreds som terrorism?

Det var inte alltför oväntat, det var nästan vad man kunde misstänka efter fredagen.

Det såg ut som ett terrordåd, i så fall ett islamistiskt terrordåd.
Om det visar sig att det är ett islamistiskt terrordåd så är det här det första så vitt jag vet i Finland.

Men det är inte det första terrordådet överlag i Finland.

Finland har ju en lång historia av terrorism som går tillbaka till Eugen Schauman och andra aktivister från sekelskiftet.

Och sedan i mer modern tid också högerextrema terrorister.

Ovanligt med kvinnor som utvalda mål

Den misstänkta gärningsmannen har riktat knivattackerna speciellt mot kvinnor. Det här är exceptionellt, anser Mats Fridlund.

- Vi har inte sett något terroristdåd som uttryckligen har riktat sej mot kvinnor, så vitt jag vet. Visserligen har kvinnor fallit offer, men inte som utvalda huvudsakliga offer.

Fridlund vill inte i det här skedet spekulera i vad det här kan bero på.

Hänger våldsdådet i Åbo ihop med terrorattacken i Barcelona?

- Det återstår att se. Min första reaktion är att det nog borde ha gjort det. Men om det här har planerats tidigare så då är de inte kopplade.

Terrorismforskare Mats Fridlund säger att den misstänkta terrorattacken i Åbo kan vara en del av en slags trend inom terrorismen.

Från slutet av 80-talet har vi sett en trend av religiös terrorism: kristen, islamistisk, judisk, hinduistisk. Inom terrorforskningen brukar man säga att vi går igenom den religiösa vågen nu.

― Terrorismforskare Mats Fridlund

- Det här verkar ju vara ett exempel på någon som agerar ensam eller i en mycket liten grupp och det har vi sett många gånger under senare tid. Altså att man inte är formellt kopplad till en grupp. Men också det återstår att se.

En annan trend som tog fart redan i slutet 80-talet handlar om religion som huvudsakligt bränsle för terrorister, säger Fridlund.

- Från slutet av 80-talet har vi sett en trend av religiös terrorism; kristen, islamistisk, judisk, hinduistisk. Inom terrorforskningen brukar man säga att vi går igenom den religiösa vågen nu.

Tydlig skillnad mellan terrorism och vansinnesdåd

Än så länge är motiven bakom knivattacken i Åbo oklara, så det går inte att definitivt slå fast att det handlar om terrorism. Skillnaden mellan en terrorattack och ett vansinnesdåd är ändå tydlig, säger Mats Fridlund.

- Med vansinnesdåd menar man ofta att det rör sig om en person som har förlorat kontrollen över sig själv, eller som inte begår ett våldsdåd av politiska och ideologiska orsaker, utan mera i affekt.

Att personen har tappat kontrollen eller att man är oerhört arg, tillfälligt sinnesförvirrad, så att säga.

Så den viktiga skillnaden när det gäller terrorism är att det handlar om ett politiskt och ideologiskt motiverat våldsdåd, med syfte att sprida ett politiskt budskap och att terrorisera.

Vilka är dina personliga tankar om knivdådet i Åbo?

Det är naturligtvis en tragedi. Fasansfullt att det händer. Man kan ju hoppas att det här inte kommer att utnyttjas politiskt.

Hur hoppas du att man ska reagera på det här i Finland?

Jag hoppas att det kan bli en diskussion kring det här om vad som kan göras för att hindra eventuella sådana fall i framtiden, att det inte blir några överreaktioner eller att det utnyttjas politiskt.

Artikeln uppdaterad kl 23:30 med fler kommentarer av Mats Fridlund i TV-nytt 19:30.