Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Julia Häger har lärt sig av sina misstag

Från 2017
Uppdaterad 19.08.2017 18:19.
Sportinslag: Julia Häger har lärt sig av sina misstag - Spela upp på Arenan

Skidåkaren Julia Häger, 20, återvänder inom kort till Umeå för sitt andra studieår. Med sig i bagaget har hon en bra träningssommar och insikterna om att hon nu skall ge skidåkningen den hundraprocentiga satsning den förtjänar.

När Yle Sporten möter upp med Julia Häger är det i samband med ett skidtalang-läger som ordnas i det finlandssvenska skidförbundet FSS regi.

Häger, som är hemma från Forsby i Nykarleby, kunde med råge ännu klassas som en skidtalang själv, men på parkeringsplatsen vid gravgården i Vörå är hon i egenskap av tränare.

Häger tillsammans med de övriga ledarna, drog träningar i teknik på rullskidor för entusiastiska unga skidlöften mellan 8-13 år. Själv har hon enligt sin blogg hunnit med fyra träningsläger bara i sommar.

– Det kändes faktiskt jätteroligt, jag trivs nog bra som tränare också märker jag. Det är väldigt roligt att få lära ut allting som man själv hunnit lära sig under alla dessa år. Det har blivit många läger för mig själv också som deltagare genom åren, minns Häger som hade lärarstudier som ett alternativ efter idrottsgymnasietiden i Vörå.

Juniorer samlade för träning vid Norrvalla.
Bildtext Skitalangerna samlades för träning på fredag under bland annat Julia Hägers ledning.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Istället för studier i pedagogik i Vasa blev det studier i logopedi i Umeå, men insikterna från det första året i Sverige har fått Häger övertygad om att böcker och föreläsningar spelar andra fiol under vintern 2017-2018.

– Absolut. Jag skall studera mindre. Jag sade det redan när vårterminen körde igång men det är lättare sagt än gjort. Nu är planen att studera mindre och verkligen ge skidåkningen 100 procent.

Elitidrottare i Umeå

Efter fyra år med studier och idrott sida vid sida i Vörå blev det alltså Sverige för Häger, som i skidspåret representerar IF Minken.

Det första året Umeå visade sig vara en rejäl omställning.

– Jag var jag tydligen ändå ganska dåligt på att hitta balansen, skrattar Häger och fortsätter.

– Jag gick fyra år vid idrottsgymnasiet, där det var ganska enkelt att hitta den där balansen. Nu inleder jag mitt andra år på ett helt nytt stället och då har jag ett års erfarenhet med mig. Nu tror jag faktiskt att det kommer att bli bra, jag har lärt mig av mina misstag och vet vad som fungerar för mig.

Julia Häger instruerar juniorer på en parkeringsplats i Vörå.
Bildtext Julia Häger har tränat en hel del i Vörå under gymnasietiden.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Det som enligt Häger fungerar betydligt bättre i Sverige än i Finland är möjligheten att kombinera idrott med universitetsstudier. Ett Elitidrottar-avtal mellan Häger och hennes skola gör att det är den aktivas villkor som dikterar tågordningen.

– Det tvingar skolan att anpassa studierna efter mig. Om jag säger att jag är borta är det upp till skolan att fixa det. Det känns väldigt bra att jobba med det systemet, jag har inte hört om att samma system skulle fungera i Finland.

I Umeå skryter Julia Häger också på träningsmöjligheterna: hon har hittat en bra grupp att träna med i den erkänt fina idrottsstaden och har bra möjligheter för löpning och rullskidåkning i trakterna där hon bor.

Häger tror inte heller att hon hamnar i offside jämfört med sina ålderskumpaner som tränar i hemlandet.

Logistiken är ofta en av utmaningarna, men när tävlingsresorna går tillräckligt långt norrut kan Minken-åkaren undvika den obligatoriska färjan och köra "upp" på den svenska sidan.

Världscupen en dröm

Under säsongen 2016-2017 knep Häger sin första FM-medalj i den äldsta juniorklassen och kan blicka tillbaka på ett lyckat år.

– Ser man på helheten och omständigheterna när jag flyttade till ett helt nytt ställe och inledde universitetsstudierna så är jag nöjd. Jag uppnådde många av mina mål, men mot slutet blev jag lite trött och det blev kanske lite för mycket, minns Häger.

Julia Häger ledde juniorer i Vörå.
Bildtext Till hösten inleder Julia Häger studierna i Umeå igen.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Jag blev lite stressad av att jag ville gå skolan i samma takt som alla andra det först året, men nu har jag insett att om det är någon gång jag skall satsa på skidåkningen till 100 procent är det nu. Det blev en insikt för mig, det känns coolt att verkligen kunna göra det.

Förra säsongen bjöd bland annat på den första medaljen i U23-klassen och en resa till Helsingfors och Idrottsgalan som en av de nominerade för ungdomspriset.

IF Minkens Julia Häger i elden i skidspåret vintern 2016-2017.
Bildtext Häger i skidspåret vintern 2016-2017.
Bild: Privat/JuhaLevonen

Häger har för tillfället färre juniorår framför sig än bakom sig och då börjar det också vara dags att uppdatera målsättningarna.

– Tänker jag på den kommande säsongen skulle det handla om att få skida i i den nationella gruppen i världscupen. Jag skulle gärna också knipa medalj i klassen U23 och verkligen känna att man börjar närma sig de allra bästa i landet.

Häger vill fortsätta sin utvecklingen på trappstegen mot toppen och siktar också på en plats vid junior-VM och framgång vid senior-FM på hemmaplan.

– Även om jag inte var nöjd alla gånger under förra säsongen kände jag ändå att jag hade gått framåt. Man måste ha en hel del tålamod, säger Häger.

Juniorer vid Norrvalla åker iväg på träningspass på rullskidor.
Bildtext FSS skidtalang "på spåret" vid Norrvalla.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Diskussion om artikeln