Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö vädjar till religiösa och ideologiska ledare om lugn och sans

Från 2017
Uppdaterad 19.08.2017 18:57.
President Sauli Niinistö anländer till Åbo domkyrka för att delta i minnessceremonin för offren i Åboattacken den 18 augusti 2017.
Bildtext President Sauli Niinstö vädjar om sans i debatten om invandring.
Bild: Lehtikuva

President Sauli Niinistö varnar för att en allt mer hätsk debatt om invandring försvagar Finlands förmåga att bekämpa ondskefulla handlingar.

I ett utlåtande med anledning av att attackerna i Åbo nu utreds som terrorism, säger Niinistö att händelserna visar att Finland - på gott och ont - är en del av resten av världen.

Niinistö konstaterar att debatten om invandring har varit svår, närapå omöjlig redan före knivattackerna i Åbo.

- Invandringen väcker starka känslor - för och emot. Det är svårt att föra en saklig diskussion om ett ämne som väcker starka känslor, men som ett folk måste vi klara av det.

Vädjar om sans och förnuft

President Niinistö vädjar till religiösa och ideologiska ledare om sans.

- Jag vädjar till opinionsledare, religiösa eller ideologiska, med en större eller mindre skara anhängare - nu måste vi tala med sans och förnuft. Det är vad frihet och ansvar innebär.

Invandringen väcker starka känslor - för och emot. Det är svårt att föra en saklig diskussion om ett ämne som väcker starka känslor, men som ett folk måste vi klara av det.

― President Sauli Niinistö

- Finlands styrka och framgång grundar sig på förmågan att samarbeta och ge utrymme för olika åsikter. Utan att stämpla eller anklaga någon.

Niinistö prisar förbipasserande för mod

President Sauli Niinistö vill också lyfta fram det mod och den godhet som förbipasserande visade, när de genom att riskera sina egna liv, ingrep för att rädda offren i Åbo.

- Vi ska uppmärksamma den här godheten, precis samma humanism som attacken riktade sig emot.

President Niinistö uttrycker än en gång sitt deltagande till offrens anhöriga och önskar styrka till dem som skadats i attacken.

Vi har en frihet att uttrycka våra åsikter, men vi har också ett ansvar för vad våra ord leder till.

― President Sauli Niinistö

Han säger att myndigheterna gör sitt yttersta för att få fram alla som ligger bakom knivdådet. Nu gäller det att lita på att så sker, menar president Niinistö.

- Jag vill särskilt lyfta fram att vår samhällsfred grundar sig på att vi litar på våra myndigheter och vårt rättssystem. Finland är en rättsstat.

- Vi har en frihet att uttrycka våra åsikter, men vi har också ett ansvar för vad våra ord leder till.