Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare Karin Creutz: Våldet mot civila ger terrorismen ett chockvärde

Från 2017
Uppdaterad 19.08.2017 19:50.
Karin Creutz
Bildtext Karin Creutz.
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Gärningsmannen i Åbo verkar ha gett sig på främst kvinnor, uppgav polisen på lördagen. Orsaken till det här kan vara symboliskt. Enligt stipendieforskare Karin Creutz är chockvärde ett centralt kriterium för terrorism.

Båda dödsoffren och sex av de skadade är kvinnor. De två manliga offren hade enligt polisens uppfattning skadat sig då de försökte hindra gärningsmannen eller hjälpa offren.

– Ju brutalare ett dåd är desto mera chockvärde har det. Det kan vara ett symboliskt drag att rikta sig mot kvinnor. Vi har tidigare sett våldsdåd i Europa som riktat sig mot unga, till exempel attacken mot konserten i Manchester. Man vill göra det tydligt att offren är civila, säger stipendieforskare Karin Creutz som forskat i bland annat våldsam extremism.

Att dådet skedde just i Åbo är inte nödvändigtvis ett strategiskt beslut, utan kan enligt Creutz helt enkelt bero på att det är där den misstänkte gärningsmannens bor.

Förvånande ifall attacken var organiserad

Attacker utförda av enskilda personer är svåra att förhindra och enligt Creutz är det inte särskilt oväntat att något sådant sker i Finland. Om det skulle visa sig att det är fråga om en mera organiserad attack är läget ett annat.

- En sådan här attack kan i princip vem som helst utföra och att det sker är inte så förvånande. Men om det är så att en organisation ligger bakom skulle det vara betydligt mer förvånande eftersom Finland inte har profilerat sig särskilt tydligt i kriget mot terrorism.

Eftersom terrorism har varit en central fråga i Europa de senaste åren har Finland haft tid på sig att förbereda sig och vidta åtgärder.

Därför tror Creutz inte att fredagens attack kommer att leda till några dramatiska förändringar på myndighetsnivå.

- Myndigheterna i Finland har redan satsat mycket på förebyggande åtgärder mot våldsam extremism och polisen har preventiva enheter som fungerar bra.

Risk för hetsig debatt

Något som attacken däremot kan leda till är att debatten om invandrig spetsas till ytterligare, tror Creutz.

Polisen har gått ut med att den misstänkta gärningsmannen är en marockansk medborgare som har genomgått en asylprocess i Finland. Även de andra fyra personerna som gripits är marockaner.

- Det handlar om en asylsökande, det är just kring det som samhällsdebatten spänts de senaste åren. Så självklart kommer det här att påverka debatten. En aspekt som säkert kommer att hamna i skymundan, särskilt på invandrarfientliga forum, är att personer med utländsk härkomst fanns bland de skadade och försökte ingripa mot gärningsmannen.