Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals poliser utreder det misstänkta terrordådet i Åbo - alla stenar vänds

Från 2017
Uppdaterad 19.08.2017 22:53.
Knivattack i Åbo 18 augusti 2017.
Bildtext Polisen syns i gatubilden i Åbo.
Bild: Lehtikuva

Polisen är i full gång med utredningen av knivdådet i Åbo, och syns ute på gator och torg mer än normalt.

Centralkriminalpolisen har huvudansvaret för utredningen av det misstänkta terrordådet i Åbo. Även skyddspolisen och polisinrättningen i Sydvästra Finland deltar i utredningen.

På Åbo torg patrullerar polisen kontinuerligt, liksom också på Helsingfors-Vanda flygplats och i hamnarna.

Gränsbevakningen hjälper polisen genom att öka på patrulleringen på Åbo järnvägsstation, i hamnen och på flygfältet.

Utöver de synliga polispatrullerna gör polisen omfattande utredningar kring det misstänka terrordådet. Enligt uppgifter från centralkriminalpolisen är tiotals poliser involverade i utredningen.

Skyddspolisen har inte tidigare haft den misstänkta 18-åriga marockanen under specialbevakning. Skyddspolisen följer extra noga med 350 personer, som en del av arbetet för att bekämpa terrorism.

Internationella spår kollas upp

Centralkriminalpolisen samarbetar även internationellt, via kontakter till europeiska polisorganisationer.
Man försöker utreda ifall de fem misstänkta i Åbo har förbindelser med personer och terroristorganisationer i andra länder.

Polisen har efterlyst en person som eventuellt kan vara kopplad till händelserna i Åbo och som inte befinner sig i Finland.

En viktig del av polisarbetet är givetvis att höra vittnen och andra personer som kan ha att göra med våldsdådet. Polisen har gripit fyra personer och förhör dem.

Den huvudmisstänkta som får sjukhusvård ska polisen förhöra så fort det är möjligt. Hittills har den skadade mannen inte gått med på att tala med polisen.

När han skrivs ut från sjukhuset kommer polisen att ta honom i förvar och förhören kan då inledas på allvar.

Specialkoll på sociala medier

En del av poliserna i utredningen följer all slags trafik på sociala medier. Rykten och falsk information florerar, men polisen har en specialenhet som uttryckligen granskar sociala medier.

Vidare går polisen igenom bilder från övervakningskameror som är placerade på olika håll i Åbo. Än så länge har man inte bekräftat att polisen också skulle gå igenom bilder från andra städer.

Centralkriminalpolisen uppgav på lördag kväll att man informerar om läget nästa gång på söndag kl 14, i ett pressmeddelande.

Texten baserar sig på en artikel av Päivi Happonen/Yle uutiset.