Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Vi reder ut begreppen!
Som konsument kan det vara svårt att i dag förstå sig på alla begrepp inom odling och näring. Ekolammköttsproducenten Anders Norrback reder ut begreppen.
Vad är till exempel skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling? Vad betyder det om en produkt är miljövänlig och vem bestämmer om någonting är närproducerat?
Yle Österbotten har ringt upp sakkunniga Anders Norrback, ordförande för fårproducentutskottet i Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP) och ekolammköttsproducent, för att reda ut begreppen.
Ekologiskt betyder certifierat
Ekologisk produktion är en certifierad och lagstadgad produktionsmetod.
Om den är ekologisk inom EU så följer produkten EU:s lagstiftning som har definierat vad en ekologisk produkt är.
Symbolen för ekologisk mat inom EU är det gröna Europalövet.
- Man kan certifiera växtproduktion, djurproduktion och till och med viltproduktion. Även skog och till exempel bär och svamp går att certifiera, säger Norrback.
- I Österbotten finns det de som har certifierat björksav och det har blivit en väldigt stor produktion som även exporteras.
Certifierad betyder att produkten övervakas. I de flesta EU-länder sköts övervakningen av privata bolag, men i Finland är det statlig övervakning via livsmedelssäkerhetsverket Evira som gäller.
Det betyder i praktiken att en producent som producerar ekologiskt besöks en till två gånger per år av en kontrollant.
- Kontrollanten går igenom dokumentationen, vilket foder som används, hur man gödslar åkrarna, hur man odlar med mera. Det görs också en uppföljning av vad djuren äter om man har djur.
Register över alla som har certifiering
Ifall man är osäker på om en produkt är ekologisk kan man på Eviras webbplats söka efter producenten och se det senaste certifieringsintyget.
På Eviras webbplats finns det information om vad ekologisk produktion är och också annan information som gäller livsmedelsproduktion, djurproduktion med mera.
Ekologisk växtodling och djurproduktion
Inom ekologisk växtodling används inte konstgödsel eller kemiska och syntetiska bekämpningsmedel. Istället ska allt härstamma eller komma direkt från naturen.
- Då blir odlingsmetoderna mycket viktigare. Hur man odlar, hur växtföljden är och i vilken ordning man lägger olika växter.
Inom ekologisk djurproduktion äter djuren enbart ekologiskt foder. Då måste 60 procent av fodret vara gräs, eller mera kallat grovfoder och 40 procent får vara kraftfoder.
- Men det får ju vara mer. På vår egen gård är över 90 procent av fodret gräs och under 10 procent kraftfoder.
Karenstiderna är också de dubbla jämfört med en konventionell gård och mediciner får inte heller användas utan veterinärutlåtande.
Biodynamisk odling går steget längre
Inom ekologisk odling finns det också de som går ett steg längre genom att syssla med biodynamisk odling. Då följer de en Steinerideologi som utgår från en antroposofisk världsbild.
Ideologin kommer från filosofen Rudolf Steiner och då har produktionen, förutom ekologisk certifiering, också ett eget Demeter-märke.
Konventionell är "allt annat"
Om man ser det ur lagstiftarens och övervakarens synvinkel så är allt som inte är certifierat konventionell odling, säger Anders Norrback.
Konventionell betyder ändå inte oövervakad.
- Vi har en väldigt sträng övervakning på konventionell produktion här i Finland. Dels på EU-nivå men i viss mån har vi också strängare regler här i Finland, framförallt på miljösidan och när det gäller djurens välfärd.
Förutom övervakningen finns det många frivilliga tilläggsåtgärder i Finland inom inhemsk produktion. Norrback berättar att det finns ett omfattande program som gäller djurens välfärd.
- Den går längre än vad djurskyddslagen säger och till den är många anslutna. Inte alla, men många. Därifrån får också många producenter stöd vid behov.
Biologisk, miljövänlig, obesprutad…
Många producenter försöker också marknadsföra sina produkter med ord som biologisk, grön, miljövänlig eller obesprutad.
Det är ändå enbart den ekologiska odlingen som har bestämmelser utöver den vanliga konventionella odlingen.
Det här betyder att om en producent marknadsför sin produkt med något annat ord än ekologisk, så finns det ingen övervakning gjord för att kontrollera påståendet.
- Då bygger allt på förtroendet mellan konsumenten och producenten. Litar jag på producenten eller inte?
"Konsumenten har rätt att veta"
Gällande exempelvis bekämpningsmedel så finns det ingen myndighet som kontrollerar om en viss icke-ekologisk producent besprutat sina grödor eller inte.
Däremot kontrollerar myndigheterna att odlare som använder besprutningsmedel följer reglerna.
- På ett sätt är det problematiskt när en producent gärna vill berätta att man inte har använt bekämpningsmedel. För visst är många producenter hederliga, men konsumenten har ju rätt att veta och här finns det inga övervakningar.
"Stor skillnad mellan inhemsk och utländsk produktion"
- För konsumenten är ju nog alla dessa begrepp en enda stor soppa, säger Norrback.
För mig betyder närproducerat att konsumenten som äter mitt kött har träffat mig och kan besöka min gård när som helst.
Anders Norrback, ekolammköttsproducent
Själv försöker han vara öppen och även fast han själv sysslar med ekologisk lammproduktion så vill han inte hacka ner på konventionella odlare.
- Jag berättar gärna vad som är bra med ekologisk produktion, men samtidigt vill jag betona att vi har en väldigt trygg och övervakad konventionell produktion i Finland. Det är svårare med den utländska produktionen.
- Till exempel har vi väldigt låg användning av antibiotika i finländsk djurproduktion.
Det är svårt att klassa vad som är närproducerat eftersom avstånd är relativa. Det här betyder, enligt Norrback, att vad som kan vara långt avstånd för en människa kan vara kort avstånd för en annan.
- Bor du i Enare i Lappland så är 500 kilometer ingenting, men bor du i centrala Helsingfors så är 500 kilometer ett ljusår.
Definition av närproducerat saknas
Därför finns det ingen enhetlig definition av vad närproducerat är. Det betyder enligt Norrback att konsumenten själv får bestämma vad hen anser vara närproducerat.
Själv har Norrback en egen definition.
- För mig är det inte det geografiska som är det viktiga, utan min definition på närproducerat är att konsument och producent har direkt kontakt. Att konsumenten som äter mitt kött har träffat mig och kan komma och besöka min gård när som helst.
Tycker du att det är svårt att förstå alla begrepp inom livsmedelsproduktionen eller missade vi något viktigt begrepp? Kommentera gärna.