Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas siktar på VM-titeln den här säsongen: ”Möjligt och fullt realistiskt”

Från 2017
Valtteri Bottas.
Bildtext Valtteri Bottas siktar på VM-titeln den här säsongen.
Bild: EPA

Valtteri Bottas vill bli den fjärde finländska världsmästaren i formel 1. För att det ska ske är det viktigt att bli bättre i kvalen. Det är lättare att vinna tävlingar från första än från fjärde startruta, säger han till Yle.

Valtteri Bottas har så här långt gjort en strålande säsong i Mercedes. Efter elva deltävlingar ligger han på tredje plats i VM-serien. Bottas har vunnit två tävlingar den här säsongen och varit på prispallen vid sammanlagt åtta tillfällen.

Nästa helg återupptas VM-serien efter sommarpausen och för Bottas är målsättningen för resten av säsongen enkel. Han vill bli den fjärde finländska världsmästaren.

– Målsättningen är att bli världsmästare den här säsongen. Det är möjligt och fullt realistiskt. Jag jobbar hårt för det och behöver en stark andra halva av säsongen. Det är fortfarande mycket kvar av säsongen så det gäller att vara jämn, säger han till Yle.

Valtteri Bottas firar seger
Bildtext Bottas har vunnit två tävlingar i år.
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kvalen måste bli bättre

Även om säsongen har varit bra så finns det ännu utrymme att förbättra en del saker.

– Jag vill förbättra på alla områden men det som kanske är viktigast är att bli bättre i kvalen. Jag har haft några bakslag och tappat tid till täten i några kval. Då bilarna är så jämna så är det lättare att vinna tävlingar från första än från fjärde startruta, säger Bottas.

Bottas visade genast då säsongen började att han skulle bli att räkna med. Trots att han bara varit i stallet i några månader körde han in på en tredje plats i säsongens första tävling i Australien.

– Jag blev snabbt en del av stallet, jag kände mig välkommen direkt och fick bra med stöd då jag var ny. Vi gjorde allt tillsammans, säger han.

”Njuter av alla varv”

Stallkamraten Lewis Hamilton har kört för Mercedes sedan 2013 och vunnit två av sina tre VM-titlar i stallet. I nu läger är Hamilton tvåa i VM-serien, 19 poäng före Bottas.

– Lewis har varit en bra stallkamrat, han är riktigt snabb och har större meriter än mig. Jag har varit bättre än honom i några tävlingar och det kommer säkert att bli en jämn kamp under resten av säsongen, säger Bottas.

Inför den här säsongen förändrades formel 1-bilarna rejält – de blev lägre, bredare och framför allt snabbare. Förändringen var välkommen säger Bottas.

– Jag har verkligen tyckt om den här säsongens bilar. De är riktigt snabba och har bättre grepp i kurvorna. Jag njuter av alla varv i de här bilarna, säger han.

Bottas och Hamilton tar en selfie.
Bildtext Bottas och Hamilton.
Bild: xpbimages.com

VM-serien, 11/20 tävlingar:

1. Sebastian Vettel Ferrari 202 poäng
2. Lewis Hamilton Mercedes 188
3. Valtteri Bottas Mercedes 169
4. Daniel Ricciardo Red Bull 117
5. Kimi Räikkönen Ferrari 116
6. Max Verstappen Red Bull 67
7. Sergio Perez Force India 56
8. Esteban Ocon Force India 45

Diskussion om artikeln