Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rektor om knivdådet i Åbo: Nu gäller det att blicka framåt

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 07:45.
Rektorerna Nicke Wulff och Elise Kurtén
Bildtext Rektor Elise Kurtén
Bild: Yle/Nina Bergman

Efter knivdåden i Åbo gäller det nu för lärarna att kunna lugna eleverna och visa att vuxna är trygga, glada och trevliga och går att lita på. Det säger Elise Kurtén, som är rektor i Sirkkala skola i Åbo.

Frågor kommer att komma

Elise Kurtén har varit i kontakt med sina elevers vårdnadshavare om hur skolan ska tackla det inträffade.

I skolan blir det ingen gemensam information i och med att åldersgaffeln är så stor mellan sex- och trettonåringar. Därför får de enskilda lärarna diskutera det som behövs i sina egna klasser.

På rasterna kommer det att finnas fler lärare ute än vanligt i och med att många nya frågor kan uppstå just då och då är det viktigt att de vuxna syns.

I Sirkkala skola finns en del elever med utländsk härkomst och här hoppas Elise Kurtén att sådana frågor har tacklats redan i hemmen.

Sirkkala skola i Åbo
Bild: Yle/ Nora Engström

- Vi ska definitivt inte generalisera och börja dra folk över samma kam. Här är det speciellt viktigt att vi visar också åt barnen med utländsk härkomst att vi också är trygga för dem.

Elise Kurtén sticker inte under stol med att det tidigare har förekommit incidenter även om de är väldigt få.

Krisberedskap finns

Skolorna har en viss krisberedskap men varje kris är unik.

Från skolverket har man meddelat att skolorna kommer att få någon sorts handlingsplan då det gäller just den här krisen.

Det viktigaste då det gäller olika kriser är lugnet och sakligheten och att inte frossa i detaljer.

- Vår uppgift är ju inte att informera om det som har hänt utan se till att vi kan gå tryggt vidare.

Elise Kurtén säger att det är svårt att förutse hurudana frågor barnen kommer att ställa men det blir säkert bland de mindre barnen många varför, såg du och har du hört?

- Då det gäller de äldre blir det kanske mera att frossa i en actionvärld. Tyvärr är det lätt hänt att barnen då de träffas triggar varandra att hitta på ännu värre saker som de känner till och hitta på ännu bättre detaljer än kompisen gjorde.

Det är det här man från skolans sida ska försöka stoppa. En annan viktig sak i sammanhanget är att få eleverna att förstå att det som hände på fredagen i Åbo inte är någonting som händer varje dag.

- Nu ska vi fokusera på att livet går vidare och se det trygga och glada i det.