Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VPS tappade ledning – sjätte raka matchen utan seger

Från 2017
Uppdaterad 20.08.2017 20:43.
Programmet är inte längre tillgängligt

Trots en 1–0-ledning i paus och ett läge som såg ut att vara under kontroll, blev det delade poäng i söndagens ligamöte mellan VPS och Ilves i Vasa.

För VPS handlade söndagens match om ett försök att återfinna den goda form som fört laget in i toppstriden i tabellen och undvika en sjätte match i rad utan seger.

VPS malde inledningsvis i sedvanlig stil på med sitt kortpassningsspel medan Ilves låg och vilade utan att förta sig.

Gästernas följsamma försvarsspel gav inte många möjligheter för hemmalaget vars farliga räder inledningsvis mest kom via Jesper Engström på högerkanten.

Jesper Engström gjorde en bra match.
Bildtext Engström kreativ på VPS högerkant.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Ju längre den första halvleken led, desto mindre blev avståndet mellan Ilves mittfält och försvar och skapade en kompakt gul massa som blev mer och mer svårforcerad för VPS.

När lagen möttes förra gången i Tammerfors bjöd 90 minuter fotboll på Tammela stadion inte på ett enda skott på mål och inledningen av söndagens match gick i samma banor.

Efter en halvtimmes spel började också Ilves visa framfötterna på offensiv planhalva och skapade också ett skott på mål via en frispark från distans.

Bara någon minut senare rann Andre Clennon igenom efter en fin framspelning av Engström, men Mika Hilander parerade jamaicanens skott till hörna.

VPS skulle få utdelning på sitt stora bollinnehav strax innan pausvilan.

Efter en lång sekvens av korta passningar smög sig Jesper Engström in bakom Ilves backlinje in i straffområdet och bragtes ner. Ville Nevalainen tvekade inte ett ögonblick.

Sebastian Strandvall gör mål från straffpunkten bakom Mika Hilander.
Bildtext Sebastian Strandvall gör 1-0.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Sebastian Strandvall klev fram för att ta straffen och trots att Mika Hilander i Ilvesmålet var med på noterna var sparken så pass hård och välplacerad att den gick upp i krysset via målvaktens händer.

Mera Ilves i andra

Ilves öppnade den andra halvleken med den uppenbara intentionen att komma ikapp och plockade bland annat in den blytunga anfallspjäsen Mairus Noubissi för att stärka offensiven.

VPS tappade initiativet och såg stundvis ängsliga ut samtidigt som tilltron till att spela sig ur alla lägen fortsatte att vara tongivande. Vid en timmes spel vad det spel mot ett mål: VPS tog emot och Ilves
trummade på.

Teemu Penninkangas löper på Sandviken i Vasa.
Bildtext Teemu Penninkangas gjorde sitt första mål för Ilves i ligan.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

I den 77:e matchminuten fick gästerna slutligen utdelning när Teemu Penninkangas gjorde 1–1 med ett lågt skott inne i straffområdet. Målet föregicks av bra slit av inhoppande Noubissi.

Efter kvitteringsmatchen växte en öppen och intensiv avslutning fram där bägge lagen plötsligt visade intresse för tre poäng, men det oavgjorda resultatet stod sig tiden ut.

Två mål av Savage

Jumbon JJK var ute efter en segersvit men det lyckades inte på hemmaplan mot HJK. Tabellettan HJK vann matchen med 4–0. Demba Savage blev tvåmålsskytt i matchen. Han gjorde 1–0 redan i den andra matchminuten och 2–0 i den 66:e.

Akseli Pelvas och Sebastian Dahlström gjorde de övriga målen i matchen.

Regerande mästarna IFK Mariehamn såg länge ut att få med sig en poäng från bortamötet med KuPS men i den 89:e minuten gjorde Ville Saxman 2–1 som blev slutresultatet.

Aleksei Kangaskolkka gjorde 1–0 i den 58:e minuten men Gbolahan Salami kvitterade tio minuter senare.

Programmet är inte längre tillgängligt

Video: ISTV

Fotbollsligan:

VPS – Ilves 1–1 (1–0)
41 min 1–0 Sebastian Strandvall (straff)
77 min 1–1 Teemu Penninkangas

JJK – HJK 0–4 (0–1)
2 min 0–1 Demba Savage
66 min 0–2 Demba Savage
72 min 0–3 Akseli Pelvas
81 min 0–4 Sebastian Dahlström

KuPS – IFK Mariehamn 2–1 (0–0)
58 min 0–1 Aleksei Kangaskolkka
68 min 1–1 Gbolahan Salami
89 min 2–1 Ville Saxman