Psykolog: Rädslan kan inte tvingas bort
Det är naturligt att känna rädsla efter knivdåden i Åbo och gör man det ska man inte försöka beordra bort den, säger krispsykologen Eija Palosaari.
Flera som uttalat sig efter händelserna i Åbo har sagt att människor inte ska låta rädslan få övertag.
Palosaari håller med, men det kan vara lättare sagt än gjort.
- I många fall kan rädslan trots det komma smygande, säger Palosaari som besökte Yles morgonsoffa på måndagen.
- Det är en naturlig känsla som det inte lönar sig att försöka beordra bort med att säga till sig själv att inte vara rädd.
Hur benägen man är att traumatiseras av en liknande händelse är individuellt. Sannolikheten kan öka om man inte själv har hunnit bearbeta färdigt andra svåra upplevelser och sin egen stress.
Sannolikheten ökar också om ens nära personer påverkats direkt, eller om man själv hade kunnat drabbas, säger Palosaari.
Skrämmande föreställningar
En våldsam händelse kan framkalla återkommande skrämmande bilder eller drömmar. Psykologens förslag är att konfrontera dem.
- Regeln är att man ska titta på bilderna och på det sättet förbruka dem. Om de däremot känns överväldigande och växer sig större, kan man fundera på att söka hjälp av traumaterapi, säger Palosaari.
När borde det gå om?
- Ibland talas det om en månad, men de individuella skillnaderna är stora. En måttstock är att det sakta men säkert sker en förändring och sinnesbilderna förändras. Då är man på rätt spår även om processen tar sin tid.
Hjältedåd, i Åbofallet de flera personer som ingrep för att hjälpa offren med risk för att själva utsättas för våld, förklarar psykologen med ett chocktillstånd.
- De som agerar modigt och osjälviskt får hjälp av att de befinner sig i chocktillstånd, där de tappar kontakten till de egna känslorna, som rädsla och skygghet. Senare förundrar sig många av dem också själv över hur de agerat, säger psykologen.