Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Lotta Backlund skippade sockret

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 18:42.
Lotta Backlund
Bildtext Lotta Backlund levde sockerfritt i en vecka.
Bild: Lotta Backlund

Ståuppkomikern Lotta Backlund testade att leva helt sockerfritt i en vecka. Hon gjorde en livsstilsförändring för ett antal år sedan och gick då också ner mycket i vikt. Då förstod hon att det här med socker inte är en helt enkel match.

– På senaste tiden har jag börjat tro att vitt socker är lite som nikotin eller knark – inte bara det att det är beroendeframkallande, men att det är som ett gift, säger Lotta Backlund.

Hon förde videodagbok över hur det var att skippa allt tillsatt socker och rena kolhydrater som potatis, ris och pasta under veckans gång.

På senaste tiden har jag börjat tro att vitt socker är lite som nikotin eller knark – inte bara det att det är beroendeframkallande, men att det är som ett gift

Se hur det gick då hon stötte på sin första riktigt stora utmaning:

Efter Nio: Efter Nio i radio: Lotta Backlund på affärsmiddag i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Svårt att motstå sockerkicken

Enligt diabetesexperten Robert Bergholm behöver människan inte vitt, processerat socker, men nog kolhydrater.

– Man ska inte lämna bort kolhydrater helt och hållet; det är en basnäringskälla liksom fetter och proteiner. Tyvärr är ändå vårt smaksinne konstruerat så att de flesta av oss tycker att socker är jättegott och det belönar vårt belöningssystem i hjärnan – vi får en kick av det.

Sonja Kailassaari, Lotta Backlund, Robert Bergholm, Mårten Svartström
Bildtext Sonja Kailassaari, Lotta Backlund, Robert Bergholm och Mårten Svartström.
Bild: Yle/ Parad Media OY

Bergholm håller ändå inte helt med om att socker kan jämställas med nikotin, tobak eller droger.

– Enligt experterna är socker inte beroendeframkallande på samma sätt. Överlag är det oklart hur människan påverkas av socker. Man talar till exempel om att barn kan få sockerfylla om de äter mycket socker, men det finns inga direkta bevis på det. Om man äter socker så stiger nog insulinnivån, men kroppen ser till att blodsockret hålls på en normalnivå, säger Robert Bergholm.

Lotta Backlund märkte ändå helt konkreta, fysiska symtom på sockerintaget efter en affärsmiddag i Köpenhamn.
– Det var en tastingmeny – och så kom det en pasta, och det var inte så mycket; kanske tio fusillin i kors men så tyckte jag att det ser fjantigt ut om jag inte äter upp det, så jag åt upp den. Sen kom en minihamburgare och så jag åt den, och sen efterrätten. Nu mår jag inte direkt illa, men det känns konstigt i händerna sedan jag kom hem från restaurangen. Fysiska märken, kanske, på socker.

Hör Lotta Backlunds och Robert Bergholms tips för en sockerfri vardag i Efter Nio radio, lördagen den 26 augusti kl. 9.03 i Yle Vega och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln