Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jan D. Oker-Blom: "Bra tidpunkt att flytta till Lovisa"

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 07:01.
Jan D. Oker-Blom tittar på en skärm vid sitt arbetsbord.
Bildtext Efter att alltid ha jobbat i Helsingfors tycker Jan Oker-Blom att det nu skulle vara en bra tidpunkt att söka sig till Lovisa.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Efter att ha levt hela sitt liv i Helsingfors söker sig Jan D. Oker-Blom nu till Lovisa, som han kallar för sin sommarstad. Att han har mindre lokalkännedom än de andra stadsdirektörskandidaterna tycker han inte är ett problem.

Oker-Blom jobbar i Helsingfors med att stöda och finansiera start-up företag. Han har också en lång historia inom Svenska folkpartiet, bland annat som partiets vice ordförande, och numera som suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige. Nu blickar han österut mot Lovisa.

– Även om jag bott hela mitt liv i Helsingfors så är både min farmor och mormor från Lovisa, och det är min sommarstad. Det känns logiskt och spännande att ta sig an en sådan här utmaning.

Beredd att flytta till Lovisa

Ett av kraven för de som söker stadsdirektörsjobbet har varit att man ska flytta till Lovisa, och det här är något som Oker-Blom varit inställd på hela tiden.

– Även om det inte finns något i lagen som säger att stadsdirektören ska bo på orten, så är det oftas så det blir i praktiken. Och Helsingfors och Lovisa är ju ändå nära varandra i samma region.

De andra kandidaterna som återstår i urvalet är båda bosatta i Lovisa. Oker-Blom tror inte att bristen på lokalkännedom kommer vara ett förhinder om han blir vald till stadsdirektör.

– Mina konkurrenter har båda mycket gedigen lokalkännedom, och jag erkänner att jag inte har detsamma. Samtidigt så är det inte ovanligt att stadsdirektörer kommer från en ort lite längre bort.

– Jag tror också att man i Lovisa vill ha lite nya ögon och kanske vill man ha en stadsdirektör som har en annorlunda bakgrund och gör saker på ett annat sätt, säger Oker-Blom.

Centrum för ett stort område

Du har tidigare sagt att Lovisa är en sovande stad. Kan du förtydliga vad du menar med det?

– Lovisa har inte haft tillväxt på en lång tid, vare sig befolkningsmässigt eller ekonomiskt. Ändå finns det mycket potential i staden och det är ett stort område som har Lovisa som sitt naturliga centrum.

Han tror att man borde locka fler att komma till Lovisa i stället för att söka sig till andra orter.

– Det borde finnas mera sådan service som alla behöver men som folk numera söker sig till Borgå, Kotka eller till och med Helsingfors för att få.

Du är den yngsta av kandidaterna som är kvar, 42 år gammal. Tror du att det är till din fördel?

– Det är roligt att vara yngst i något sammanhang, men jag tror inte att åldern är det viktiga utan vad man har för erfarenheter att hämta med sig till jobbet.

Östnyland på 20 minuter: 22.8.2017 Säkerhetsåtgärder på Popkalaset och Jan D. Oker-Blom

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln