Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Gör inte terrorn en tjänst – sluta sprida hat på nätet

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 17:50.
kille vid dator
Bildtext Det kan kännas bra att sprida en arg text på nätet - men tjänar det verkligen sitt syfte?
Bild: Yle

Det har bara gått tre dagar sedan den misstänkta terrorattacken i Åbo och nätet fylls redan nu av videor, kommentarer och åsikter som egentligen bara sprider det hat och den rädsla som terroristerna är ute efter att skapa. Men hur ska vi bete oss på sociala medier vid krissituationer?

Det är lätt att gilla något du i affekt håller med om på nätet. Du kanske delar det för att det låter vettigt, just då. För tillfället cirkulerar flera olika videoklipp och blogginlägg på nätet som med grova ordalag sprider hat mot invandrare, asylsökande och muslimer överlag, det här efter knivattacken i Åbo i fredags.

Det att du gillar och sprider videoklipp och skriverier där personer med grovt språk ställer folk mot folk och drar alla invandrare över samma kam tjänar bara terroristernas syfte, påminner journalisten Sami Koivisto oss om i sin kolumn. Det sprider egentligen bara det hat och den rädsla som terroristerna från första början är ute efter att skapa.

Minnesstund efter terrordåd i Paris
Bildtext Sprid inte bilder och åsikter som terroristerna vill att du ska sprida.
Bild: Matthew Horwood / Alamy

En lugn och saklig diskussion hjälper dig att behandla och gå igenom det som hänt. Den här lugna och sakliga diskussionen behöver inte bara föras ansikte mot ansikte, utan den kan också föras på sociala medier.

Farligt i ryktesstormen

Enligt Josefine Janhonen, som är expert på sociala medier är det viktigt att följa så kallade traditionella medier för att hela tiden kolla vad som är bekräftat, eftersom det alltid figurerar en massa rykten vid attacker och terrordåd.

– Men det lönar sig också att vara kritisk till de traditionella medierna eftersom de också kan ha fel ibland.

Josefine Janhonen
Bildtext Sprid inte rykten, säger Josefine Janhonen.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Josefine Janhonen var själv på kryssning när det hände, och då var hon själv mitt i ryktesstormen. Det fanns inget nät och därför kunde ingen heller kolla upp informationen.

Undvik laddade ord

Om du vill dela nyheten lönar det sig att undvika laddade ord som terror, utlänningar, invandrare och så vidare. Skriv bara det du vet, spekulera inte.

– Har det precis hänt kan du varna andra genom att skriva att något är på gång, säger Josefine.

Strax efter ett dåd som det i Åbo, går ofta diskussionsforumen heta.

– Min kollega modererar ett av Finlands största diskussionsforum och hon har haft mycket att stå i under helgen eftersom det kommer in en massa meddelanden hela tiden.

Anmäl diskussioner

När diskussionerna och spekulationerna går överstyr kan man lätt få känslan av att man inte orkar bry sig – att man vill hålla sig utanför. I det fallet är det vettigaste du kan göra att anmäla diskussionerna eftersom moderatorn då snabbt kan få bukt på dem.

– I lördags kom det till exempel in tusentals kommentarer, och en människa hinner inte läsa igenom alla, men om diskussionerna anmäls är det mycket enklare att hinna med.

Ett elakt troll kommer ut ur datorns tangentbord
Bildtext Akta dig för nättrollen.
Bild: Alexander Granholm

En bra taktik är alltså att anmäla och sedan ignorera. Men du kan så klart också försöka gå in och lugna en diskussion – det försökte också många under helgen göra, berättar Josefines kollega.

- Ifall det till exempel spekuleras kring förövarens namn kan du gå in och skriva att det inte är bekräftat. Tänk på det som en mobbningssituation – där är det också väldigt viktigt att man går in och visar sitt stöd och gör något åt saken, säger Josefine.

Sprid inte bilder från dådet

Terrorforskare Mats Fridlund säger att man genom att sprida bilder från platser där det skett ett terrordåd gör det som terroristerna vill att man ska göra.

– Vi måste noggrant välja vad vi vill sprida efter ett terrordåd, säger han.

Det att bilderna sprids blir samtidigt en del av dådet, säger Mats.

– Terrorismen går inte egentligen ut på att döda folk, utan själva dödandet är ett medel för att nå ut med sitt budskap. Och budskapet sprids genom att vi delar med oss av bilder från dådet.

Terrorforskaren Mats Frilund från Aalto-universitetet.
Bildtext Mats Fridlund säger att bilder på sociala medier är precis det som terroristerna vill ha.

Mats menar att det viktiga är att tänka efter och inte handla i affekt. Det här gäller i allra högsta grad också nyhetsmedier.

– Vi måste tänka på varför vi sprider det material vi sprider och vilken typ av bild man väljer att publicera.

Josefine håller med och säger att privatpersoner också ska tänka efter.

– Det är egentligen viktigt att man dokumenterar det eftersom det är viktigt för polisen. Men du ska inte sätta upp bilderna på sociala medier. Du ska nog vara jätteförsiktig på den punkten.

I går publicerade polisen ett Whatsapp-nummer, 046 5342 316, som tar emot privatpersoners bilder och videofilmer från själva dådet.

Visa ditt stöd om du vill

När det mest kritiska är över, när sorgearbetet börjar, hur ska jag då bete mig? Ofta dyker det upp hashtaggar och bilder som delas, och Josefine tycker att vi ska få dela dem.

– Det här diskuteras alltid, eftersom gärningsmannen då i princip också får uppmärksamhet efteråt. Men visst är det också viktigt för folk att kunna visa sitt stöd. Där är det kanske mera gemenskapen som är viktig.

Vill du visa ditt stöd är det alltså inte något dåligt.

– Man måste få sörja tillsammans och bearbeta det som hänt, säger Josefine.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln